Élet-Stílus

Jó üzlet a nyomtatás

A cégek közül egyre több dönt úgy, hogy külső szakértőre bízza a nyomtató- és másolópark összeállítását - áll a Hewlet Packard közleményében.

A nyomtatás világszinten jövedelmező üzletté vált: a piaci prognózisok alapján 2010-ben várhatón már 5 ezer milliárd oldalt nyomtat Európa, Afrika és a közel-keleti régió összesen. A Hewlet-Packard (HP) a Képalkotási és Nyomtatási piacon első negyedéves eredménye alapján 6,5 milliárd dolláros bevételével 8 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest.

A számítástechnikai fogyasztói piac a tavalyi teljes kiskereskedelmi forgalmának 5,6 százalékos növekedése ellenére nehéz és ellentmondásos évet zárt. Az IDC piackutató, és a HP Magyarország saját felmérései azt mutatják, hogy az év első három negyedévében az IT periféria piac visszaesett, az utolsó negyedévben viszont látványosan, a szokásos szezonális növekedést lényegesen meghaladóan bővült. 2005-ben a szkennerek piaca nem csak darab, de érték tekintetében sem mutatott jelentős változást. A Sulinet Expressz programban 2004 nyarán, majd 2005 tavaszán beköszöntött változások, végül pedig a perifériák őszi kizárásának következtében a nyomtatópiac igen csak hektikusan és kategóriánként eltérő mértékben növekedett (az egyfunkciós piac stagnált, a többfunkciós terület bővült). Ugyanakkor változatlannak tekinthető a digitális fényképezőgép piaca is.

Az IDC piackutató adatai szerint a fekete lézernyomtatók piaca tovább nőtt, az eszközök ára pedig mintegy 25 százalékkal csökkent. Figyelemreméltó eredmény, hogy a lézernyomtatók piaca elérte a teljes nyomtatópiac harmadát; a színes lézernyomtatók pedig a bruttó 80 ezer forint feletti árkategóriában a lézernyomtató piac harmadát képviselik. A nyomtatóparkok tekintetben érdekes tendencia figyelhető meg a nagyvállalatok piacán. Egyre több cég dönt úgy, hogy külső szakértőre bízza a nyomtató- és másolópark összeállítását, mely az irodai igények (elhelyezkedés, nyomtatási feladattípus, terhelés) pontos felmérése után egységesen menedzselhető, eltérő géptípusokból álló flottát javasol, mely az ügyfél igényeknek legpontosabban megfelel. További fejlődési lehetőséget kínál a cégeknek a dokumentumkezelés elektronikus és papír alapú módjának összhangba hozása.

Czinege László, a HP vezérigazgató helyettese elmondta: „ A fénymásoló gyártóknak azért nem fog sikerülni teljesen átvenni egy nagyvállalat nyomtatási feladatait, mert az informatika kulcsszerepben van az üzleti folyamatszervezés terén, és azok zavartalanságát általában nem látja biztosítottnak akkor, ha egy gyengébb informatikai hátterű cég akarja elvállalni a teljes dokumentumkezelés (alkalmazásból nyomtatás, nyomtató-menedzselés, nyomtatáshoz kapcsolódó hálózati forgalom stb.) megvalósítását. A HP megoldásai a kiegyensúlyozott eszközparkra épülnek: figyelembe veszik a terhelést, folyamatszervezést, iroda elrendezést.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik