Élet-Stílus

A fapadosok húzzák az idegenforgalmat

Remek évet várnak az idegenforgalmi szakemberek, derűlátásukat a fapados gépeken érkező turistaáradatra alapozzák – írja a Napi Gazdaság.

Az idegenforgalom alakulására egyértelműen pozitív hatással van a fapados repülőjáratok megjelenése a magyar vendéglátásban dolgozó szakemberek szerint, igaz, ebből leginkább Budapest profitál, a vidék nem. Betegh Sándor, a Danubius Hotels vezérigazgatója szerint a járatok jelentősen növelték a vendégforgalmat, bár a fapadossal utazók általában kevesebbet költenek.

Túlzottnak tartja ugyanakkor a fővárosi hotelszoba-kínálatot: példaként a Hilton szállót említette, ahol a 2000-es 37 ezer forintos éjszakánkénti átlagárral szemben tavaly átlagosan 27 ezer forintért lehetett megszállni. A túlkínálat hatványozottan igaz az utóbbi években aranykorukat élő gyógy- és wellness-szállodákra, amelyek száma megháromszorozódott 2003 óta, míg a kereslet legfeljebb harminc százalékkal nőtt. Csaknem tragikus a balatoni és vidéki idegenforgalom helyzete – utóbbi éppen a fapadosok budapesti megjelenését sínylette meg, jelentősen csökkent ugyanis a buszos országjáró körutak népszerűsége – véli a vezérigazgató.

A trend azonban épp ellentétes irányba mutat. A Le Meridien Budapest szálloda igazgatója szerint a szállodai kapacitás dinamikus növekedésével lehet számolni. Adrian Gray igazgató úgy véli, ahhoz, hogy a 2005-ös eredményeket megtartsa az ágazat, a turizmusnak még inkább kiemelt hangsúlyt kell kapnia a kormány gazdaságpolitikájában. Kulcsfontosságúnak tartja, hogy Magyarország növelje a desztináció megismertetését szolgáló marketingkiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik