Élet-Stílus

Egyre hatékonyabb a szelektív hulladékgyűjtés

Eredményes évet tudhat maga mögött a legnagyobb hazai szelektív hulladékgyűjtést és hasznosítást koordináló szervezet. Az ÖKO-Pannon Kht. 2005 folyamán a partnerei által kibocsátott 532 000 tonna csomagolásból 317 000 tonnányit gyűjtött vissza és hasznosított.

A kht. így 59 százalékos hasznosítási arányt ért el. A begyűjtött csomagolás mennyiségén belül a lakossági szelektív hulladékgyűjtés aránya 2005-ben 9 százalékot tett ki. Ennek előmozdításáért idén is együttműködik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM), valamint az ÖKO-Pannon Kht.

A megállapodás értelmében a KvVM és a kht. 2006 folyamán is közös kommunikációs programot valósít meg, és együttműködik a lakossági szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése és oktatása terén. A megállapodástól a minisztérium és a kht. az egy lakosra jutó, szelektíven gyűjtött mennyiség bővülését, azaz a lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszer hatékonyságának növekedését várja.

2005 végén már több mint 3,6 millió magyar lakos szelektálhatott az ÖKO-Pannon Kht. által koordinált szelektív hulladékgyűjtési rendszerek mintegy 3130 hulladékgyűjtő pontján.

A hulladékkezelési közszolgáltatás korszerűsítésére és fejlesztésére az állami költségvetés az utóbbi 5 évben összesen 9 milliárd forint támogatást nyújtott a sikeresen pályázó önkormányzatok számára. Ennek eredményeként létesült – más fontos beruházások, pl. átrakóállomások, komposztálók mellett – az ország közel 500 településén mintegy 4000, a települések közterületein elhelyezett hulladékgyűjtő sziget és 74 hulladékgyűjtő udvar, összesen mintegy 105 ezer tonna/év kapacitással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik