Élet-Stílus

Tavaly 1300-an vesztették életüket az utakon

2005-ben a közúti közlekedési balesetek száma 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A sérülések kimenetele is enyhe javulást mutat, 2 százalékkal kevesebb személy sérült meg, és 1 százalékkal kevesebb személy vesztette életét a közutakon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az elmúlt évben mintegy 21 000 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, ennek 5 százaléka halálesettel végződött. A balesetek során közel 29 000 közlekedő ember sérült meg, ebből 1284 személy életét vesztette, több mint 8000 súlyosan megsérült. A könnyen megsérültek száma meghaladta a 19 000-et, ez 1 százalékkal kevesebb, mint 2004-ben.

A közúti forgalomban leggyakrabban a keresztirányból érkező járművek ütköztek, a többjárműves balesetek 40 százalékát ez a balesettípus tette ki. A második leggyakoribb baleset a gyalogoselütés, melynél száz esetből 8 halállal végződött. Az egyjárműves balesetek mintegy 50 százaléka szilárd tárgynak ütközés miatt következett be. 2004 adataihoz viszonyítva kizárólag az „egyenesen haladó és kanyarodó járművek ütközései” balesettípus nőtt 6 százalékkal.

A balesetek 63 százalékát a személygépkocsik, 9 százalékát a teherszállító járművek okozták. A kerékpárosok 9 százalékban, a gyalogosok 8 százalékban voltak okozói a balesetnek. Jelentősen, 17 százalékkal nőtt a motorkerékpárosok által okozott balesetek száma a bázisidőszakhoz képest, 6 százalékkal csökkent a gyalogosok miatt bekövetkezetteké.

A balesetek 68 százaléka lakott területen belül, 32 százaléka lakott területen kívül történt. Az autópályák a legbiztonságosabb közlekedési útvonalak, a balesetek mindössze 2 százaléka történt a gyorsforgalmi úthálózat ezen szakaszain. Ezen belül a legtöbb baleset az M1-es autópályán történt. Az autópályákon megsérült személyek közül majdnem minden harmadik külföldi állampolgár volt.

Több mint 10 százalékkal csökkent az ittasan okozott balesetek száma, a legnagyobb mértékben a dél-alföldi régióban: több mint negyedével. Különösen szembetűnő ez Csongrád megyénél, ahol az ittasan okozott balesetek száma a felére esett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik