Élet-Stílus

A szlovák karantén magyar területet is érint

Védelmi intézkedéseket rendeltek el Szlovákiában a Dunaszerdahelyi járásban, Gabcsikovó községben, ahol egy vadmadárban kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírusát.

A szakemberek még vizsgálják, hogy a szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes N1-es altörzsről van-e szó, de a szükséges intézkedéseket már elrendelték. Mivel a vadmadár tetemét az országhatárhoz közel találták meg, az ilyenkor szükséges védő-, illetve megfigyelési zóna egy része átterjed magyar területekre is.

A magyar állategészségügyi hatóságok a szlovák társszervezetektől kaptak értesítést arról, hogy a madárinfluenza szlovákiai megjelenése miatt védőzónát alakítanak ki Gabcsikovó község három kilométeres körzetében. Ez azt jelenti, hogy a védőzóna egy része átterjed az országhatáron. Emiatt a magyar hatóságoknak is intézkedniük kellett.

Magyarországon egyetlen település sincs a védelmi zóna területén, és állattartás sem zajlik ott: gyakorlatilag a Duna árterületéről és szigetes részéről van szó. A magyar szakhatóságok azonban még az éjszaka folyamán megtették a szükséges előkészületeket, ma reggel pedig összeült a megyei védelmi bizottság is, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket meghozza.

A szakmai előírások szerint ugyanis, ha megjelenik valahol a madárinfluenza vírusa, akkor a védelmi zónánál nagyobb, tíz kilométeres körzetben úgynevezett megfigyelési zónát alakítanak ki. Értelemszerűen ez is átterjed Magyarországra, és eléri nyolc település egyes részeit is. A nyolc település: Kisbodak, Püski, Dunaremete, Darnózseli, Lipót, Hédervár, Ásványráró és Mecsér.

A védelmi zóna szabályai

A védelmi zónán belül szigorúbb intézkedések érvényesek, mint a megfigyelési zónában – lakott területeket azonban csak az utóbbiak érintenek. E szerint az említett nyolc településen már zajlik a háziállatok, szárnyasok felmérése és regisztrálása. Felügyelni kell továbbá az állatok mozgását, és tilos vásárt, piacot, valamint állatbemutatót tartani, illetve tilos a vadászat is.

Az említett településekre a megfigyelési zóna felől bevezető utakon már felállították az ellenőrzési pontokat, ahol rendőrök segítségével felügyelik, hogy betartják-e a szükséges megelőző intézkedéseket. Ezzel párhuzamosan elindult a lakosság tájékoztatása is.

Ezekre az intézkedésekre biztonsági okok miatt van szükség. A madárinfluenza nem jelent meg az említett településeken: a cél az, hogy ez így is maradjon. Magyarországon továbbra is állat-egészségügyi probléma a madárinfluenza: emberek, sőt háziszárnyasok sincsenek veszélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik