Élet-Stílus

Új motorok Szentgotthárdról

A turbófeltöltővel ellátott 1,6 literes benzinmotorok sorozatgyártásának decemberi megkezdése után az idén is új motorváltozat gyártását kezdik meg a General Motors Powertrain Magyarország szentgotthárdi gyárában – tájékoztatta a Világgazdaságot Légrádi Edit.

A cég PR-vezetője rámutatott arra is: egyelőre nem publikus, hogy milyen motorokat készítenek majd. Ez is jelzi ugyanakkor, hogy a gyár helyzete stabil, és az előzetes számítások szerint a mintegy 700 fős társaság tavalyi pénzügyi eredménye az elmúlt évekhez hasonlóan alakul. Igaz, a 2003-as 167,4 milliárddal szemben tavalyelőtt csupán 140,3 milliárd forint volt az árbevétel, mert abban az évben a korábbi 73 ezer helyett már csak 3 ezer fokozatmentes, úgynevezett CVT-sebességváltó készült a gyárban. Így az üzemi eredmény is esett, 11 milliárdról 6,3 milliárd forintra.

Az 1,4 literes motorok gyártása ugyan befejeződött Szentgotthárdon, a motorgyárban a már említett – s az Opel Meriva sportos, OPC-változatában debütált – 180 lóerős turbómotor mellett augusztusban megkezdték az 1,8 literes, változtatható vezérműtengelyszöggel ellátott motorok sorozatgyártását is. A motorgyár tavaly óta már nemcsak a GM európai gyárai (Opel, Vauxhall, Saab), hanem a Fiat számára is szállít 1,6 literes benzinmotorokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik