Élet-Stílus

Fertőzött osztrák csirkét találtak

Háziszárnyasokban is kimutatták a H5N1 vírust Ausztriában, egy grazi állatmenhelyen. A stájerországi fővárosban szerdán jelentette be Hans Seitinger, a tartományi kormányzat mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó tanácsosa, hogy egy hattyú, három kacsa és két tyúk szervezetében mutatta ki a vírust az osztrák Egészségügyi és Táplálkozásbiztonsági Intézet.

Két teszt is megerősítette a hat szárnyas szervezetében a H5N1 vírus jelenlétét az állatvédő szervezet által működtetett Arche Noah telepen. Az állatmenhelyen a múlt csütörtökön múlt ki egy hattyú, amelyet már betegen szállítottak a telepre, majd pénteken a madárral kapcsolatba került egész szárnyasállományt elpusztították.

Mintegy 30 állat megmenekült a radikális intézkedéstől, meg is vizsgálták őket, de fertőzést nem állapítottak meg a szervezetükben. Az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy csütörtökön nulla órától 3 kilométeres körben egészségügyi védövezet kialakítását rendelték el a Graztól délkeletre található állatmenhely körzetében.

Bécsben február 14-én jelentették be a H5N1 vírus első ausztriai felbukkanását. Az osztrák egészségügyi szolgálat két hattyú tetemében mutatta ki a vírus jelenlétét. A vadmadarakat a Graztól délre található mellachi erőmű területén találták.

Stájerországon kívül azóta Bécsben és Alsó-Ausztriában is találtak olyan madártetemeket, amelyekben az osztrák vizsgálatok megállapították e vírus jelenlétét. Az osztrák hatóságok február 19-től elrendelték a háziszárnyasok szabadon tartási tilalmát. Az április 30-ig érvényben levő tilalom megszegőit 4 ezer euróig (kb. 1 millió forint) terjedő bírsággal sújthatják.

Indonéziában újabb áldozatot szedett a betegség


Újabb halálos áldozatot követelt a madárinfluenza Indonéziában – közölte szerdán Jakartában az egészségügyi minisztérium hivatalos képviselője. Kórházi forrásokra hivatkozva az idézett tisztségviselő arról számolt be, hogy egy 27 éves nő, akit a madárinfluenza tüneteivel kezeltek, még hétfőn halt meg.

Hozzátette, hogy a kórházban végzett tesztek pozitívnak bizonyultak, de hátravan még egy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kijelölt külföldi laboratórium megerősítő vizsgálata. Amennyiben ez is pozitívnak bizonyul, a mostani a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 alvírusának huszadik, a WHO által hivatalosan regisztrált áldozata lesz. Kórházba szállítása előtt a hétfőn elhunyt nő fertőzött szárnyasokkal került érintkezésbe. A WHO szerint a madárinfluenza szerte a világon eddig 92 halálos áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik