Élet-Stílus

15 milliárd forintos környezetrehabilitáció a Nitrokémiánál

Négy év alatt 12 milliárd forint értékű kármentesítő és környezetkímélő munkát végeztek el a balatonfűzfői Nitrokémia Rt. telephelyein - mondta a cég vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján, Balatonfűzfőn.

Bakonyi Árpád hangsúlyozta: az ÁPV Rt.-vel tárgyalnak további 3 milliárd forintos támogatásról, ugyanis ennyi pénzre lenne még szükség az idén a környezet-rehabilitációs munkálatok teljes befejezéséhez. Tájékoztatása szerint a központi 1-es gyártelep teljes kármentesítését az idén szeptemberben fejezik be. Eddig 81 épületet bontottak le és elszállítottak rekultivációs területre 22 ezer köbméternyi bontási hulladékot. Hozzátette: még 6o épületet kell elbontaniuk.

A vezérigazgató elmondta: a klórkáliüzemet öt éve állították le, s a kármentesítést az idén májusra fejezik be. Közlése szerint innen a kezelőterületekre 10 ezer tonnányi higannyal szennyezett földet és sóiszapot, valamint 9 ezer tonna épülettörmeléket szállítottak. Közölte azt is, hogy a külső égető és ipari hulladéklerakó felszámolásával 2005. júniusára végeznek. Innen 550 ezer köbméter szennyezett földet szállítottak el, illetve földet helyeznek oda vissza.

Bakonyi Árpád tájékoztatott arról is, hogy Papkesziben, a szerves vegyitermékek egykori üzemében átmossák a szennyezett talajt, illetőleg a talajvizet korszerű technológiával tisztítják meg. A munkálatok befejezésének határideje 2008 decembere. Ismertetése szerint kármentesíteni kell az idei év végéig a 46 évvel ezelőtt létesített szennyvíz- és iszaptározókat is, a munkálatok során 350 ezer köbméternyi iszapot termelnek ki és kezelnek az uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelően.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a központi 1-es telephelyükön – 150 hektáros területen – ipari parkot alakítanak ki, a központi 2-es telepen 25 hektáros területe pedig – Királyszentistván község határában – a Balatoni Regionális Hulladéklerakónak és komposztáló telepnek ad majd helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik