Élet-Stílus

Tízezerbe is kerülhet a hóvirág

A hóvirág árusítása egy tavalyi döntés értelmében büntetendő cselekménynek számít, de elmarasztalásra csak a nagykereskedők számíthatnak – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) természetvédelmi helyettes államtitkára.

A hóvirágról, amelynek az enyhébb időjárással napokon belül kezdődik a szezonja, Haraszthy László elmondta: „Nem büntetni akarunk, a legfőbb célunk a természetvédelem, de a nagyobb termőhelyeken fokozottabb figyelemmel óvjuk a hóvirágokat. Ez esetenként azt jelenti, hogy az országban tevékenykedő 230 természetvédelmi őr közül többeket átcsoportosíthatnak más helyszínekre.”

A helyettes államtitkár hozzátette: a parkok őrei mind hatósági engedéllyel rendelkeznek, így eljárási jogkörük van az esetleges szabálysértéseknél, helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy bekísérhetik a rendőrségre a virágtolvajokat. A tavalyi jogszabály szerint egy szál virág eszmei értéke 10 000 forint.

Arra a kérdésre, hogy mire számíthat az, aki szerényebb tételben, pályaudvarokon, aluljárókban kisebb csokrokban árulja hóvirágát, a tisztviselő közölte: figyelmeztetéssel most még elintézettnek tekintik az ügyet, sőt a virágokat sem kobozzák el.

Azonban hosszú távon mindenkit arra biztatnak, óvják a természetben egyre ritkábban megtalálható növényt, ami hazánkban csak tavaly óta számít védett virágnak.

A hóvirág – mintegy a tavasz hírhozójaként – akkor nyílik először, amikor olvadni kezd a hó a hegyekben; Magyarországon elsőként a déli régióból, a Mecsek és Villány erdős terepéről várhatóak az első „hóvirágszállítmányok” – mondta Haraszthy László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik