Élet-Stílus

Sárospataki könyvek: már ládákban még Moszkvában

Futárpostaként lepecsételték a sárospataki református kollégiumi köteteket tartalmazó ládákat a moszkvai magyar nagykövetségen.

A 136 sárospataki kötetet tartalmazó, zöldre festett, nemzeti színű szalaggal átkötött hét faláda mostantól bármikor hazaszállítható – közölte Székely Árpád nagykövet, de időpontot nem jelölt meg.

Előzőleg az orosz kulturális örökségi és tömegkommunikációs felügyelet kiállította a hivatalos engedélyt a könyvek kivitelére, amit a nagykövet, a többi átadási dokumentummal együtt meg is mutatott moszkvai magyar tudósítóknak. Ezek között volt a magyar református egyház megbízása a magyar kormánynak és a kormány meghatalmazása a nagykövetnek az orosz hatóságok számára.

Ezek alapján írta alá Székely Árpád vasárnap este a Nyizsnyij Novgorod-i könyvtár igazgatónőjével, Natalja Kuznyecovával az átadási megállapodást, amely tartalmazza a könyvtárat a kötetek gondozásáért megillető térítést, valamint mellékletként a kötetek jegyzékét. Ezután darabonként azonosították a köteteket, egybevetették az orosz és magyar nyilvántartási számokat, elkészítve az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, amelyet ugyancsak aláírtak. Végül a köteteket a ládákba csomagolták, amelyeket a könyvtáriak leplombálták, majd a zároló eszközöket átadták a magyaroknak.

A ládákat hétfőn szállították a moszkvai magyar nagykövetségre. Az orosz fél “visszaadta az összes kötetet, amelyet máig azonosítottak” – mondta Anatolij Vilkov, az orosz felügyelet kulturális örökségvédelmi vezetője; magyar források szerint az 1990-es években egy orosz-magyar szakértői bizottság 146 kötetet azonosított Nyizsnyij Novgorodban.

A könyvek visszaadásáról szóló törvény első változatában még 134 kötet szerepelt, de a véglegesen elfogadott szövegből a számot törölték (külön módosítási javaslat nélkül). Kuznyecova közben jelezte, hogy egy 135. kötetben is megtalálták a sárospataki pecsétet, és végül előkerült még egy kötet a városi képzőművészeti múzeumból.

Szovjet katonák 1945-ben eredetileg a múzeumban adták át megőrzésre a könyveket, amelyek 1960-ban kerültek át a könyvtárba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik