Élet-Stílus

Milliárdok a madárinfluenza ellen

A kormány mintegy 5,8 milliárdot különít el a madárinfluenza elleni védekezésre – hangzott el a mai kormányszóvívői tájékoztatón.

Bizonyossá vált, hogy a H5N1 vírus pusztította el a vízsgálatra küldött hattyúkat. A hivatalos brit vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírusa fertőzte meg a Bács Kiskun megyében talált vadmadarakat.

Milliárdok védekezésre

Kormánydöntés szerint 5,8 milliárd forintot különítettek el a madárinfluenza-helyzet költségeire, amelyből 3,5 milliárd forint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül, a fennmaradó 2,3 milliárd forintot három tárca között osztják szét – jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Elmondta: 3,5 milliárdot az agrárminisztériumon belül csoportosítanak át haszonállat-támogatás címén. A 2,3 milliárd forint a költségvetés általános tartalékából áll rendelkezésre és az egészségügyi, az agrár- és a belügyi tárca kiadásait fedezi; 200 millió forintot marketing célokra fordítanak.

Újraindul a karantén

Újrakezdődik az állategészségügyi zárlat időtartama
Nagybaracskán és Csátalján – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután a hivatalos brit vizsgálatok megerősítették, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa fertőzött meg három hattyút Magyarországon.

Hozzátette: a legszűkebb, három kilométeres védőkörzetben 21 napos, míg a tíz kilométeres megfigyelési területen 30 napos a zárlat, most mind a két időtartam újraindul. A Bács-Kiskun megyei Nagybaracska és Csátalja három kilométeres térségében védőkörzetet alakított ki múlt héten szerdán a megyei védelmi bizottság. Egy tíz kilométeres sugarú területet pedig megfigyelési körzetté nyilvánítottak: ide tartozik Szeremle, Bátmonostor, Vaskút, Gara, Bácsszentgyörgy, Dávod, Hercegszántó, Homorúd, Báta, Dunaszekcső, valamint Dunafalva.

Gyurcsány Ferenc szerint a brit laboratórium eredményének ismertetése nem volt meglepő, ugyanazt a madárinfluenza-vírust találták meg, amit a magyar hatóságok valószínűsítettek. Mint mondta, a múlt héten meghozott intézkedések a mostani helyzetre is érvényesek, miután mind a hét elhullott állat ugyanabból a térségből származik. Az állat-egészségügyi zárlatot így nem kell kiterjeszteni. A múlt héten három bütykös hattyúról állapították meg azt, hogy a H5N1-vírussal fertőződött, most kettőről, és további kettő teteméből vett mintát még vizsgálják az unió hivatalos laboratóriumában – tette hozzá a kormányfő.


Süth Miklós főállatorvos a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: kedden újabb két hattyútetemben mutatták ki a H5 vírustörzset, a tetemeket elküldték a londoni referencialaboratóriumba a végleges eredmény kimutatására.


Batiz András elmondta: a 189-es hívószámra 5620 hívás érkezett, ezekből 1301 volt a bejelentés.

Szlovákiában is vírusgyanús madarakat találtak

Egy Pozsonyban fellelt fehér bukóréce és egy, a bősi erőmű térségében, a régi Duna medrének partján elhullott vándorsólyom tetemében kimutatták a madárinfluenza H5-ös típusú vírusát az elhullott madarakat vizsgáló szlovákiai laboratóriumban.

Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere kedden reggel Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a vírus megjelenésének első esetét. Hangsúlyozta, hogy egyelőre csak az emberre is veszélyes vírus jelenlétének gyanújáról indokolt beszélni, mert még nem lehet teljes bizonyosságal tudni, hogy az elhullott madarakban a kórokozó mely altípusa van jelen.


Az erre rendszeresített zólyomi (Zvolen) laboratórium péntek délig pontosítja, hogy biztosan a H5N1 altípusú vírus jelent-e meg Szlovákiában is. A két madártetem megtalálása körzetében kétzónás karantént rendeltek el, jóllehet ezen belül és a környéken nincs ipari jellegű baromfitenyészet.


A két szlovákiában talált madártetemet további vizsgálatra az Európai Unió által kijelölt nagy-britanniai laboratóriumba küldik. Szlovákiában eddig közel kétszáz elhullott madár tetemét vizsgálták meg, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik