Élet-Stílus

Gyurcsány a holokauszt emlékkiállításon

Budapesti Hokokauszt Emlékközpontban kedden megnyílt a "Jogfosztástól népirtásig - a magyar holokauszt áldozatainak emlékére" című tárlat. A megnyitó után Gyurcsány Ferenc is megtekintette a kiállítást.

Molnár Judit történész, a kiállítási programiroda vezetője kalauzolta a kormányfőt, aki iskolás csoportok között haladva járta végig a termeket, majd az emlékközpont vendégkönyvében rögzítette benyomásait.

“Mindig van választás. Megfosztani vagy gyarapítani. Az ország vezetőinek, a III. Magyar Köztársaságnak csak egy útja van. Óvni, őrizni és gyarapítani. És emlékezni. Meg emlékeztetni a közös felelősségre. Tudjuk a dolgunk” – írta csaknem egyórás látogatása zárásaként a könyvbe Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc látogatása előtt a kiállítást közösen felkereste Bozóki András kulturális miniszter, és Göncz Kinga, az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca vezetője.

Bozóki András a tárlat megtekintése után az MTI-nek elmondta: több hasonló témájú kiállítást látott már, megrendülését most fokozta, hogy mindaz, amiről a bemutató szól, honfitársainkkal történt; velünk, magyarokkal. A miniszter kiemelte, hogy a kiállítás oly módon mutatja be az egykor történteket, hogy a fiatalabb korosztályok számára is átélhetővé és megismerhetővé teszi “a magyar történelemnek ezt a rendkívül sötét korszakát”. Reményét fejezte ki, hogy sok iskolás látogat el a kiállításra, amely minden bizonnyal sok külföldit is vonz majd.

Göncz Kinga ugyancsak megosztotta első benyomásait az MTI-vel, rámutatva arra, hogy a képek és filmek “gyorsan mozdítják meg érzelmileg is az embert”. Véleménye szerint a kiállítás igazi jelentősége abban áll, hogy felhívja a figyelmet arra: soha ne történhessen meg az egykori eseményekhez hasonló, illetve mindenki “időben legyen résen”.

Kökény Mihály (MSZP), a körzet országgyűlési képviselője ugyancsak az MTI-nek nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy az emlékközpont a városrehabilitáció során megújuló Ferencvárosban kapott helyet. Kiemelte, hogy a kedden megnyílt kiállítás segít őszintén szembenézni múltunkkal. A képviselő fontosnak nevezte, hogy a tárlat nem csak a zsidók, hanem a romák egykori üldöztetését is feldolgozza. A IX. kerületi, Páva utcai emlékközpont állandó, ingyenesen megtekinthető kiállítását a nyitástól a déli órákig több mint kétszázan keresték fel – közölte Kardos Zoltán, az intézmény kommunikációs tanácsadója az MTI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik