Élet-Stílus

Negyedikek vagyunk filmkalózkodásban

Magyarország filmipara 2005-ben 102 millió dollár veszteséget könyvelhetett el a filmkalózkodásnak köszönhetően. Ebben a számban csak az amerikai filmek szerepelnek, így a magyar és más országok által készített filmeket érintő kalózkodás további veszteségeket jelent.

Az IIPA (International Intellectual Property Alliance) kiadványából kiderül, hogy mely országokban kell a legnagyobb figyelmet szentelni a szerzői jogsértésekre. Az egyik legveszélyesebb ország ebből a szempontból Oroszország.

Az IIPA amerikai szerzői jogvédő szervezet nyilvánosságra hozta éves felmérését az egyes országok kalózkodási adatairól, mely szerint Magyarország „előkelő” helyet foglal el a megfigyelni kívánt országok listáján. A közzétett adatok szerint Magyarországon 2005-ben a filmkalózkodásból származó veszteség 102 millió dollár volt.

Magyarország évek óta szerepel az ellenőrizni kívánt országok „kalózlistáján”. Mellette szerepel még például Lengyelország, Görögország, Olaszország, Románia és Brazília. Ezeknél az országoknál is nagyobb figyelmet igényel például Kína, Ukrajna, Törökország és Izrael.

Magyarország a negyedik helyezett

Magyarországon a kalózkodásból származó egy főre eső veszteség 2005-ben 23,6 dollár volt, mellyel a világranglistán a negyedik helyet foglaljuk el. Az első helyen Franciaország áll 35,8 dollárral, a második helyet Spanyolország foglalja el 25,8 dollárral, ezt pedig Nagy-Britannia követi 24,6 dollárral.

Az IIPA-kiadvány szerint Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt a film- és a szoftveriparra egyaránt, mivel ott 2005-ben 81 százalékos volt a kalózfilmek és 85 százalékos a kalózszoftverek aránya. Oroszországban a legnagyobb probléma, hogy a hatóságok nem tesznek lépéseket afelé, hogy csökkentsék a kalózkodást, és büntetlenül működtetnek olyan honlapokat, melyekről bárki letöltheti a kínált filmeket, zenéket, szoftvereket minimális összegért, ami az európai és amerikai filmipart és kereskedelmet is jelentősen károsítja.

Egyre nagyobb problémát jelent világszerte az interneten folyó kalózkodás, hiszen egyre több országban terjed a széles sávú internet használata. Így például nagy veszélyt jelent Kína, India és Dél-Korea, ahol hamarosan a népesség jelentős része internetfelhasználó lesz. Erre a növekvő problémára halaszthatatlanul megoldást kell találnia az iparágnak és a kormányoknak egyaránt, hiszen globális problémát jelent.

Az IIPA jelentését elküldi az Amerikai Egyesült Államok gazdasági hatóságainak és befektetői szervezeteinek is, s ez károsan hathat a Magyarországra irányuló, különösen a hi-tech-beruházásokra, amelyek fokozottan igénylik a helyi hatóságok szellemi tulajdon védelmére irányuló aktivitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik