Élet-Stílus

Izzik az elhullott madarakat bejelentő telefonvonal

Négy nap alatt 2 391 hívás érkezett a madárinfluenzával kapcsolatban a 189-es kormányzati információs számra. Ezek között 441 bejelentést regisztráltak elhullott szárnyasokról szombat délutánig - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Batiz András kormányszóvivő elmondása szerint a telefonálók a konkrét bejelentéseken túl a legtöbben a madárinfluenza veszélyeiről érdeklődtek. A hívást fogadó kormányzati információs központ az illetékes megyei állategészségügyi szolgálattal kapcsolja össze a bejelentőket, ahol a szakemberek a többi közt eldöntik: milyen gyors utánajárásra, intézkedésre van szükség.

Batiz András arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakemberek szerint a madárinfluenzától függetlenül egy átlagos téli napon több száz madár pusztul el országszerte. A kormányszóvivő ezzel utalt arra, hogy a bejelentések magas száma nem a valószínűsített madárinfluenza terjedését jelzi. „Ezer ok miatt elhullhat egy madár, de inkább legyen több hívás, minthogy egy kimaradjon” – fogalmazott Batiz András, aki továbbra is az emberek figyelmét kérte.

Süth Miklós országos főállatorvos szombaton az MTI-vel azt közölte: nincs szükség újabb intézkedésre a valószínűsített madárinfluenzával kapcsolatban. A szombat délutánig kapott jelentések szerint egy elhullott kormoránt, egy szárcsát és egy szürke gémet találtak a Bács-Kiskun megyei Nagybaracska védő-, és megfigyelőkörzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik