Élet-Stílus

Újabb elhullott madarat találtak

Szombaton egy elhullott vadmadarat találtak a zár alá vont Bács-Kiskun megyei Nagybaracskán, de nincs szükség újabb intézkedésre a valószínűsített madárinfluenzával kapcsolatban – közölte az MTI-vel a főállatorvos.

“Viszonylagosan nyugodt a hétvége”, a délben kapott jelentés szerint egy kormoránt találtak Nagybaracskán, az elhullott szárnyas tetemét az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállítják vizsgálatra – mondta Süth Miklós. Az eset miatt nincs szükség újabb intézkedésekre – fűzte hozzá. Emlékeztetett: csütörtökön 22, pénteken 23 elhullott vadmadarat találtak az ország különböző területein.

A főállatorvos azt ugyan nem zárta ki, hogy házikedvenceink egy érintett vízimadárral találkozzanak, de szerinte eddig sehol nem utalt jel arra, hogy a kór átterjedt volna kutyákra, macskákra. “Sem Romániából, sem Olaszországból, sem Hollandiából, ahol korábban nagy madárinfluenza-járványok voltak, soha nem hallottuk, hogy a házikedvencek érintettek lettek volna” – mondta.

Pórázon sétáltassuk a kutyákat

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a “felelős állattartás” jegyében arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadon sétáltatott állatokat lehetőleg pórázon kísérjék, nehogy elhullott fertőzött vadmadarakkal érintkezzenek.

A Bács-Kiskun megyei Nagybaracska és Csátalja három kilométeres térségében védőkörzetet alakított ki szerdán a megyei védelmi bizottság. Egy tíz kilométeres sugarú területet pedig megfigyelési körzetté nyilvánítottak: ide tartozik Szeremle, Bátmonostor, Vaskút, Gara, Bácsszentgyörgy, Dávod, Hercegszántó, Homorúd, Báta, Dunaszekcső, valamint Dunafalva.

Szerbiába csak fertőtlenítve mehetünk


A szerb hatóságok elrendelték, hogy csütörtök este 19 órától, térítés ellenében, a hercegszántói határátkelőnél fertőtleníteni kell a Magyarországról kilépő valamennyi járművet.


A fertőtlenítést csak ennél a határátkelőnél rendelték el. A rendelkezés személyekre nem vonatkozik, s a Magyarországra érkező járműveket nem érinti. Kovács Iván alezredes tájékoztatása szerint a fertőtlenítés díja motorkerékpárok esetében 100 dinár, személyautóknál 200 dinár, teherjárműveknél 400 dinár, autóbuszok esetében pedig 800 dinár.


A szerb hatóságok nem közölték a rendelkezés pontos okát, de Kovács Iván szerint azzal lehet összefüggésben, hogy a hercegszántói határátkelő közel található a Bács-Kiskun megyei Nagybaracskához és Csátaljához, ahol elhullott madarakban kimutatták a madárinfluenza-vírust, s ahol szerdán délután a magyar hatóságok zárlatot rendeltek el.


A H5N1 valószímúsíthető


Tekes Lajos az Országos Állategészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: befejezték a vizsgálatokat, és az eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a H5N1-es vírustörzsről van szó.


Hozzátette: hivatalosan addig nem jelentik be az eredményt, amíg Nagy-Britanniában el nem végzik a vizsgálatokat.


A csütörtöki nap folyamán Süth Miklós főállatovos egy nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a betegség vadmadárban jelentkezett, így az emberi kontaktus esélye csekély, és ebből bármiféle fertőződés kizárható.

Tudjon meg mindent a madárinfluenzáról >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik