Élet-Stílus

Megérkezett az első Mac OS X vírus

A Windows-hívőknek eddig igazán kijutott a vírusokból, melyek ellen a Microsoft garmadányi biztonsági frissítést tett elérhetővé. A maces felhasználók viszont idáig abban a hitben élhettek, hogy ők kimaradnak a "jóból".

A brit Sophos a héten felfedezte az első vírust a neten, amely a Mac OS X operációs rendszerre jelent fenyegetést. Egy maces híroldal szerint az egész február 13-án, az ő honlapjukon kezdődött, amikor egy ismeretlen felhasználó egy latestpics.tgz nevű fájlt linkelt be a fórumra, azt állítva, hogy a tömörített állományban a legújabb Leopard Mac OS X-ről látható kép.

A kitömörítés után valóban megjelenik az állomány JPEG-ikonja, ám valójában egy futtatható fájlról van szó. A vírus a Mac iChat üzenetküldő szolgáltatatásán keresztül terjed, továbbküldve magát a fertőzött gépek címlistáira, az automatikus fájlfogadás kikapcsolásával azonban bárki bebiztosíthatja magát. Graham Cluley, a Sophos vezető technikai tanácsadója úgy véli, ez az első igazi vírus, amelyik Mac OS X Platfomra íródott.

A legnagyobb antivírus cégek közül hárman már reagáltak az OSX.Leap.A-nak elnevezett vírusra. A Symantec ma bejelentette, hogy új vírusdefiníciójában már védelmet nyújt vásárlóinak a féreg ellen. A vírust felfedező Sophos arról adott tájékoztatást, hogy február 16. óta felhasználói automatikus védettséget élveznek a kártevő programmal szemben. A maces biztonsági ügyek szakértőjének számító Intego pedig VirusBarrier nevű szoftvere segítségével védi meg felhasználóit – áll a cég sajtóközleményében.

A szakértők egy része nagy jelentősséget tulajdonít az új féregnek, és szerintük beigazolódni látszik az a korábbi előrejelzés, hogy 2006 a maces vírusok éve lesz. Steve Jobs továbbra is úgy gondolja, gépei teljes biztonságban vannak, ám lesznek olyanok, akik mindent elkövetnek, hogy meggyőzzék az ellenkezőjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik