Élet-Stílus

Nincs madárvész Esztergomban

Az Esztergomnál szerdán talált hattyúk az elsődleges vizsgálatok szerint nem madárinfluenza miatt pusztultak el – mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök csütörtökön, miután látogatást tett az Országos Állategészségügyi Intézetben elmondta: a vizsgálatok eddig nem igazolták a madárinfluenza-vírust az állatokban, valószínűleg bélfertőzés okozta az elhullásukat. A miniszterelnök, miután az intézet bonctermében megnézte a boncolás alatt lévő hattyútetemeket, elmondta: az Esztergom térségében talált 12 madár közül most az utolsó három boncolását végzik, és az eredmények megerősítik a korábbi vizsgálatokat, miszerint egy baktérium okozta a bélfertőzést.

“Az előző vizsgálatok befejeződtek, lezárultak, az utolsó három még folyamatban és ugyanazokat az eltéréseket mutatja morfológiailag, mint az előzőek, ezért nagy valószínűséggel azt mondhatjuk, hogy (…) ezek nem madárinfluenzától betegedtek meg” – mondta a kormányfő. Hozzátette: az elmúlt 24 órában nem találtak olyan madártetemet, amely valószínűsítené a madárinfluenza jelenlétét más helyeken.

A kormányfő arra kérte az illetékeseket, hogy ne csak akkor adjanak tájékoztatást, amikor a vizsgálatok lezárultak, hanem akkor is, ha valahol egy helyen, nagy tömegben azonos fajtához tartozó madarak elhullását tapasztalják, mert akkor – az uniós szabályokat megelőzve – életbe léptetik a korlátozó rendszabályokat, és tájékoztatják a lakosságot.

Magyarország már tavaly októberben bevezette azokat az intézkedéseket és korlátozásokat, amelyeket például Németország csak az utóbbi napokban – emlékeztetett Gyurcsány Ferenc. Ilyen intézkedés volt például, hogy csak engedéllyel lehet állatvásárokat, -kiállításokat rendezni Magyarországon. Elmondása szerint az Európai Unió úgy döntött: elfogadja azt a magyar javaslatot, hogy ebben az évben folytatódjon a szárnyasok vizsgálata; Magyarországon tavaly 11 ezer madarat vizsgáltak, ez a szám az idén több mint 30 ezer lesz.

Gyurcsány Ferenc megerősítette: az Európai Unió a vizsgálati költségek felét, mintegy 109 ezer eurót (27 millió forint) megtéríti Magyarországnak. Az Országos Állategészségügyi Intézetben el tudnak végezni minden, ilyen esetben szükséges vizsgálatot – hangsúlyozta a kormányfő hozzátéve, hogy csak a legutolsó virológiai beazonosítás történik Nagy-Britanniában.

“Ez a laboratórium, ahol most vagyunk, az Európai Unió szabványai szerint van feljogosítva sokfajta vizsgálatra, és ezek között a madárinfluenza vizsgálatának teljes spektrumára. Magyarországnak ebben az ügyben semmilyen lemaradása nincs” – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc megismételte a sajtótájékoztatón, hogy aki elhullott állatot talál, ne nyúljon hozzá, hanem hívja a 189-es ingyenes kormányzati zöldszámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik