Élet-Stílus

Világbanki kölcsön kínai zöldprojektekre

A kölcsönt Kínának a megújuló energiaforrások széles körű hasznosítására és a légszennyezés csökkentésére kell felhasználnia.

A Világbank 86,33 millió dolláros kölcsönt hagyott jóvá kínai szél- és vízierőművi fejlesztésekre. A kölcsönt Kínának a megújuló energiaforrások széles körű hasznosítására és a légszennyezés csökkentésére kell felhasználnia – adta hírül a Világbank.

A teljes összegből 67 millió dollár jut egy, Kína északi részében, Belső Mongólia Autonóm Területen működő szélerőmű áramtermelési kapacitásának növelésére a jelenlegi 70 megawattról 100 megawattra. További 19,33 millió dollárból olyan projekteket finanszíroznak, amelyek kisebb vízierőművek rehabilitásával és fejlesztésével kapcsolatosak Kína keleti, CsöCsiang (Zhejiang) tartományában. A projektek elindításának tervezett időpontja 2006. április, a befejezésé 2010. március. A kölcsön húsz évre szól, 5 éves türelmi időszakkal.

A kínai kormány szorgalmazza a megújuló energiaforrások hasznosítását, hogy mérsékelje az ország függőségét az importált olajtól. A megújuló energiák részarányát a teljes energiaellátáson belül a jelenlegi 1 százalékról 10 százalékra akarja a kormány növelni 2020-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik