Élet-Stílus

Torino 2006 – olimpia és technológia

Ma már minden nagyobb sportesemény megrendezéséhez elengedhetetlen a mérhetetlen mennyiségű közvetítői technológia, hogy a nézők a világ minden tájáról nyomon tudják követni az eseményeket. Különösen igaz ez a legnagyobb nemzetközi játékra, az olimpiára.

A napokban kezdődőtt torinói téli olimpia sem kivétel ez alól, a játékokat szinte a világ összes országában közvetítik. Tulajdonképpen ez az, ami a legjobban megnehezíti a rendezők és a technikai stáb dolgát, hiszen a versenyek az időhiány miatt egymással fedésben zajlanak. A különböző adók pedig más-más sportágakra helyezik a hangsúlyt, legtöbbször egy-egy esélyes honfitárs miatt. Azért, hogy ez lehetővé váljon, az olimpia rendezőinek az egyik legösszetettebb közvetítési rendszert kellett létrehozniuk. A világ minden tájáról érkezett újságírók összesen 4500 asztali számítógépet és 600 laptopot használnak, ezeket több mint 500 nagy teljesítményű szerver kapcsolja össze a külvilággal.

A szervezők előzetes becslése szerint a szerverek többek közt napi 11 ezer e-mailt fognak továbbítani, de ezek teljesítménye legfőképpen azért fontos, mert az eseményt teljes egészében digitális úton rögzítik HDTV-kamerákkal. Ezek képét összesen 34 ezer kilométernyi sima és 500 kilométernyi optikai kábel juttatja el a közvetítőkhöz a nem messze lévő Nemzetközi Közvetítési Központba, ahol a nagy felbontású képből megfelelő minőségű, tévében adható adásokat konvertálnak. Ezekből tudják a különböző társaságok munkatársai élőben kiválogatni, hogy náluk mi kerüljön adásba. A kiválasztott élő vagy felvételről játszott kép már a szokásos üvegszálas vagy műholdas közvetítés révén jut el a nézőkhöz. Természetesen ez az egész folyamat a legmodernebb elvárások szerint az elérhető legjobb minőségben történik.

Mint minden nagyobb eseményen, az olimpián is fontosak a biztonsági kérdések. A szervezők – legalábbis állításuk szerint – mindenre felkészültek. A technikai létesítményeket szigorúan őrzik, amiben nagy segítséget nyújt a speciálisan kiépített 6000 egységet magába ölelő digitális helyi vezeték nélküli („magyarul” walkie-talkie) hálózat. Mindent kétszeresen építettek ki, így ha valahol áramszünet lenne, vagy valami más hiba akadályozná a munkát, a képek egy alternatív útvonalon ugyanúgy eljutnak a közvetítőkhöz.

A közvetítések alatt persze ma már nem csak a tévés műsorokat kell érteni, ugyanis egyre nagyobb szerephez jut az internet. Ennek nagy előnye, hogy a néző lényegesen több versenyszámból választhat. A választékot átnézve sajnos igazán meggyőző élő közvetítést nem találni, ellenben több – jellemzően a játékokat közvetítő tévécsatornákkal kapcsolatban lévő – oldal kínál jelentős mennyiségű, interneten nézhető felvételeket.

Az intranetre minden lényeges adatot felraknak

Az olimpiai közvetítésekhez technológiát szolgáltató cégek sem ok nélkül vonultatják fel legmodernebb eszközeiket. Az ilyen alkalmakkor számukra nem is a befolyó bevétel, sokkal inkább a jelentős presztízsnyereség számít. Az olimpia ugyanis a világ egyik legnézettebb eseménye, így a nemzetközi piacon részt vevő nagy cégek hosszú távon jól jövedelmezhetnek belőle.

A torinói és a 2008-as pekingi olimpiára a technológiai eszközöket a Lenovo szállítja. Ez alatt a lebonyolítás összes felszerelése mellett a 200 ország olimpiai bizottságának felszerelését is érteni kell. A cég a személyi számítógépes üzletágat alig egy éve vette át az IBM-től, és ezzel a befektetéssel szeretné megismertetni nevét a potenciális vásárlókkal. A Lenovo nagyon sokat fektetett az eseménybe, rengeteg ország olimpiai csapatát szponzorálja – többek közt a magyart is – és sok sportolót külön is támogat.

Ugyancsak sokat fektetett be az olimpiába a Sun, ám ő nem közvetlenül, hanem a legtöbb internetes közvetítéshez (többek közt az NBC csak erre a célra létrehozott portáljához) és sok tévés közvetítéshez szolgáltatják a felszerelést. Céljuk szervereik és a Solaris 10 operációs rendszer népszerűsítése. A nagyokon kívül persze sok ezer kisebb cég is részt vesz az olimpiához kapcsolódó technológiai megoldások szállításában, és köztük sokszor még nagyobb verseny folyik, mint a közvetített sportokban. Az olimpia nézettségét és jelentőségét figyelembe véve ez nem is véletlen.

A Google és az olimpia

A Google is rákészült a téli olimpiára, láthatóan napok óta sportversenyes logó alatt keresgélhetünk az interneten. A Google Earth pedig azoknak igyekszik érdekes támpontokat adni a terep jobb megismeréséhez, akik nem juthatnak el az események helyszínére. A Google virtuális közössége alapos felkészültséggel mutatja be és kommentálja a különböző sportágakhoz tartozó satellit térképeket amelyet bárki ingyenesen letölthet és beilleszthet saját programjának kiegészítőjeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik