Élet-Stílus

Sertéspestis Nógrádban

Védőkörzetet rendeltek el Nógrád megye hét településén, mert a közeli szlovákiai térségben sertéspestist állapítottak meg vaddisznókban – értesült az MTI a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatójától.

Csábi Mihály elmondta: a hét községben – Nógrádszakálon, Litkén, Ipolytarnócon, Egyházasgergén, Mihálygergén, Karancsberényben és Karancskesziben – zárlat alá helyezik a sertésállományt. Ez azt jelenti, hogy tilos élő sertést, sertések nyers termékét ki- és beszállítani, eladni, és ugyancsak tilos a fertőzésre alkalmas eszközök, mint az alom vagy a takarmány kiszállítása – tette hozzá.

Sertést levágni csak előzetes, kedvező eredményű állatorvosi vizsgálat után lehet, a beteggyanús eseteket pedig azonnal jelenteni kell a háziorvosnak. Tájékoztatása szerint Szlovákia losonci kerületében Kalonda, Vilke és Tőrincs községekben állapítottak meg vaddisznókban klasszikus sertéspestist. A sertéspestis vírusa a házi sertéseket is megbetegítheti, és a betegség gyógyíthatatlan.

A védőkörzetben külön rendelkezés érinti a vadásztársaságokat. A zárlat idején nem rendezhetnek társas és egyéni vaddisznóvadászatokat, illetve valamennyi beteggyanús és elhullott állatot meg kell vizsgálni. Nógrád megyében rövid időn belül ez már a második, szlovákiai sertéspestis miatt elrendelt zárlat. A legutóbbi, nyolc települést érintő védőkörzetet októberben oldották fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik