Élet-Stílus

Kiadatása ellen küzd a NASA-hacker

A tavaly nyáron horogra akadt hacker mindenáron szeretné elkerülni, hogy a brit hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, mivel ez számára több évtizedes börtönbüntetést jelentene.

A brit rendőrség még tavaly júniusban fogta el Gary McKinnon-t, akit azzal vádoltak, hogy több alkalommal is behatolt az Egyesült Államok Nemzeti Légi és Űrrepülési Hivatalának, illetve az amerikai fegyveres erők számítógépes rendszereibe. Az akkor 39 éves, korábban rendszergazdaként dolgozó férfi már 2002-ben kivívta magának a minden idők legnagyobb katonai hackerének járó titulust, miután összesen 53 számítógépbe hatolt be engedély nélkül.

McKinnon összesen 14 államban követett el bűncselekményeket, adminisztrátori jogokat szerzett, azonosítókat törölt, fontos rendszeradatokat távolított el, jelszavakat lopott és előkészítette a terepet ahhoz, hogy később még több számítógépbe törhessen be. Egy hónappal elfogását követően meglehetősen hihetetlen sztorival állt elő: szerinte a NASA titkos akciókat folytat a Földön kívül, és teljes nyilvántartást vezet a bolygón kívül tevékenykedő űrpilótákról, illetve az egyes űrflották között végrehajtott hajócserékről.

Ennél valamivel földhözragadtabb volt azon állítása, miszerint tevékenysége alatt soha nem volt egyedül, és a nap huszonnégy órájában tudomása volt a katonai rendszerekben párhuzamosan “dolgozó”, hasonló szándékú német, olasz, dán, török, vagy éppen thaiföldi programozókról.

Amennyiben kiadják az Egyesült Államoknak, és ott az eljárás során bűnösnek találják, szakértők szerint akár 1,75 millió dolláros pénzbüntetést, és 60 évnyi börtönt is kaphat. Az egyelőre szabadlábon lévő férfi három napon át tartó meghallgatásnak néz elébe, ahol eldőlhet, hogy továbbra is hazájában maradhat, vagy kénytelen lesz átadni magát az amerikai hatóságoknak. A vádak miatt természetesen továbbra is tartózkodnia kell a világháló használatától.

A lehetséges büntetések között említik még Guantanamót, ahol a fellebbezés minden esélye nélkül töltheti el hátralévő napjait. Arra azonban még vádlói sem találtak bizonyítékot, hogy titkos adatokat töltött volna le, vagy továbbított volna egyéb országoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik