Élet-Stílus

Több bioenergiát kell használni hűtésre és fűtésre

Az unió 2020-ra megduplázná a megújuló energiaforrások felhasználásának jelenleg alig 10 százalékos arányát, miközben 2010-re a teljes energiafogyasztás 12 százalékát kellene megújuló forrásokból fedezni – tájékoztat az Európai Parlament sajtóosztálya.

Az energiafogyasztás mintegy fele fűtésre, további egyre növekvő része pedig hűtésre megy. „A megújuló energiák – főleg geotermikus energia, naphő, biomassza – fűtési és hűtési területen elfoglalt részesedésének növelésével jelentősen hozzá kell járulni az európai energiaellátás biztonságához, a munkahelyteremtéshez és a környezet állapotának javításához” – áll a jelentésben. A képviselők szerint a megújuló energiák felhasználásának növekvő aránya az EU fűtési és hűtési ágazatának teljes energiafogyasztását, és a háztartási, ipari fogyasztók költségeit is jelentősen csökkenthetné.

A megújuló energiát hasznosító berendezések és a kapcsolódó fűtő és hűtő hálózatok felhasználásának engedélyezése és elterjesztése céljából a tagállamoknak biztosítaniuk kell az adminisztratív és bürokratikus akadályok lebontását, illetve egyéb eszközökkel is támogatniuk kellene az új technológiákra történő átállást. A tagállamoknak gondoskodniuk kellene arról is, hogy a közvélemény teljes körű tájékoztatást kapjon a megújuló energiák felhasználási lehetőségeiről a fűtésben és a hűtésben.

Az uniós országoknak a szakbizottság szerint ösztönözniük kell az állami szektort, hogy a közbeszerzések során biztosítson elsőbbséget a megújuló energiákból előállított fűtésnek és hűtésnek, különösen az újonnan épített vagy felújított épületeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik