Élet-Stílus

Pecsa-zenehét: Klezmatics, Skorpió, Kiscsillag

Március 13. és 19. között a Budapest Zeneváros című rendezvény keretében a Petőfi Csarnok színpadán többek között a Muzsikás, a Vágtázó Csodaszrvas, Kiscsillag, a PUF valamint számos blues-legenda mellett az amerikai Klezmatics, és az Art Ensemble of Chicago váltja egymást.

Az Exit programajánló és a Petőfi Csarnok közös egyhetes rendezvényén mindenki talál az ízlésének megfelelő zenei produkciót. A New York-i jazz lüktetéssel átszőtt zsidónépzenétől a mai magyar alternatív sztárokon illetve a hetvenes évekbeli rockercsapaton át a hagyományos bluesig terjed a felhozatal.

A tavaszi fesztivál első napján, március 13-án Izraeli-Magyar Kulturális Nap lesz, amelyen az izraeli Gaya együttes mellett fellép a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta, valamint a klezmer zene egyik legkiemelkedőbb csapata, az amerikai Klezmatics együttes. A zenekar kifejezetten e koncert, és a budapesti rajongók kedvéért utazik Budapestre, ahol már több alkalommal fellépett.

Március 14-én, kedden ad koncertet Grandpierre Attila, a legendás Vágtázó Halottkémek – VHK – alapítója és vezetője, aki sok éves hallgatás után tavaly állt ismét a közönség elé. Balogh Kálmán cimbalmossal létrehozták Vágtázó Csodaszarvas projektjüket, amelyben a folkzene legjobb sessionzenészei játszanak. Ezúttal ismét bemutatják a “Tiszteletadás Bartók Bélának” című koncertprogramjukat.

Március 15-én, szerdán a 70-es évek sikercsaoata, a Skorpió együttes érkezik a Zenevárosba. Az együttes a megszokott – Frenreisz Károly, Szűcs Antal Gábor, Tátrai Tibor, Pálvölgyi Gábor és Németh Gábor – összetételben lép a közönség elé.

Március 16-án a modern hazai könnyűzene három kedvence, a Carbonfools, a Lovasi András jegyezte Kiscsillag és az Emil.Rulez! összesen mintegy négyórás koncertet ad.

Március 17-én a Petőfi Csarnok történetének egyik meghatározó zenekara, a Pál Utcai Fiúk (PUF) lép fel, előzenekara a Colorstar lesz.

Március 18-a, szombat a blues híveinek örömünnepe lesz: ezen a napon lesz az immár hagyományos Budapest Blues Fesztivál. Két színpadon tízórányi blues szól majd magyar és amerikai zenészek előadásában. A közreműködők: az amerikai Eric Sardinas és Kay Foster Jackson, a német B.B. & the Blues Shacks, a szinte már magyarnak számító osztrák Ripoff Raskolnikov All Stars nevű együttesével, az olasz Enrico Crivellaro, aki az egyik legjobb hazai szájharmonikással, Pribojszki Mátyással és együttesével koncertezik, valamint a fiatal Little Sonny és The Wild Cows nevű zenekara.

A rendezvénysorozatot március 19-én az amerikai Art Ensemble of Chicago koncertje zárja. Az 1968-ban létrejött, többször átalakult zenekar szívesebben nevezi zenéjét Great Black Musicnak, mint jazznek, de minden zenei stílusban otthonos: játszik popot, rock and rollt, free jazzt, bluest, vagyis bármit, amiben tagjai örömüket lelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik