Élet-Stílus

Itthon a Kalitkás nő

Rippl-Rónai József Kalitkás nő I. című képét kedden sajtóértekezleten mutatták be az Ernst Galéria tulajdonosai.

A képet 2005. szeptemberében egy chicagói árverésen vásárolta meg 122 millió forintnak megfelelő összegért az Ernst Galéria tulajdonosa, a festmény egy hete van újra Magyarországon.

Az Ernst Wastl galériatulajdonos által bemutatott Rippl-Rónai kép 76,2 centiméter magas és 54,6 centiméter széles. Az alkotás modellje – akárcsak a Magyar Nemzeti Galériában látható azonos című festményen -, a művész akkori élettársa és későbbi felesége, a francia Lazarine Baudrion volt.

Korani Eleni, a galéria másik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy a nemzeti kincsnek számító olajkép – a szabályok szerint – egy évig lehet itthon. Ezalatt az idő alatt restaurálják és a Nemzeti Galériában tanulmányozzák. Talán őszre megváltozik az általános forgalmi adóról szóló törvény és nem 20 százalékot – vagyis mintegy 24 millió forintot – kell kifizetniük a kép után, hanem csak öt százalékot, mert a törvény kimondja, hogy az ÁFA összegét mindenképpen a tulajdonosoknak kell leróniuk. A Kalitkás nő I. című olajkép biztosítási díját az Uniqa biztosító állja.

Az MTI kérdésére Csernitzky Mária művészettörténész, aki az aukció előtt tanulmányt készített a műről, elmondta: a munka azért fontos, mert Rippl-Rónai kísérletező korszakából származik, amikor a festő a Munkácsy iskoláról átváltott egy új stílusra. Nem vázlatról, hanem befejezett műről van szó, a nemzeti galériában őrzött kép variációjáról.

Ernst Wastl megmutatta, miként restaurálták a festményt amerikai módra: a kép hátoldalán a négy sarokban rugókat helyeztek el, ezzel feszítették ki a vásznat. A művészettörténész a módszer alkalmazását sajnálatosnak nevezte, mert azzal, hogy a keretre új hátsó borítást tettek, sok fontos információ eltűnt, például az első kiállítás pecsétje.

A műről azt tudni, hogy a festő először a párizsi Palais Gallierában állította ki 1892-ben, majd később a Magyar Nemzeti Galériában őrzött végső változattal együtt több más kiállításon is szerepelt a 19. század fordulóján. Elsőként Mayer Mór vásárolta meg 1906-ban, majd az olajkép 1947-ben az Egyesült Államokba került.

A Rippl-Rónai kép új tulajdonosai remélik, hogy az egy év alatt sikerül rendezni a mű sorsát. Tárgyalások kezdődtek arról is, hogy a képet a restaurálási munkálatok után, a rendelkezésre álló év fennmaradó részében kiállítják, és a magyar közönség is megcsodálhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik