Élet-Stílus

Részt kérünk az európai űrkutatásból

Magyarország 2008-tól az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja lehet, elsőként az EU újonnan csatlakozott 10 tagországa közül.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közleménye szerint a miniszterelnök 2005. decemberi határozata felhatalmazza a területet felügyelő informatikai és hírközlési minisztert, kezdeményezze a Magyarország ESA-csatlakozását előkészítő tárgyalások megkezdését. Kovács Kálmán ennek érdekében január 6-án levéllel fordult az ESA főigazgatójához, Jean-Jacques Dordainhez, aki január 23-iki válaszában kifejtette: a kérést soron következő, márciusi ülésén az ESA Tanács elé terjeszti.

Jelenleg Magyarország az ESA európai együttműködő állama, Csehországgal együtt, és Románia, valamint Lengyelország csatlakozása is folyamatban van. A 2003-ban kötött, erről szóló egyezmény 2008-ban jár le, Magyarország célja, hogy azután az ESA teljes jogú tagja legyen. A közlemény ismerteti, hogy a Magyar Űrkutatási Iroda (MÜI) 2006. január 1-jétől az IHM főosztályaként működik tovább. Ez nem okoz zavart a MŰI működésében, az iroda szakmai téren és a nemzetközi kapcsolatokban továbbra is megőrzi önállóságát.

Az IHM tájékoztatása szerint az ESA pályázatot hirdet a Nemzetközi Űrállomáson megvalósuló kísérletekre SURE címmel, ami az EU 6. Keretprogramjának terhére történik, abban nemcsak a jelenlegi ESA-tagállamok, hanem az új EU-10 és tagjelöltek kutatói, illetve kis- és középvállalkozásai is lehetőséget kapnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén folyó tudományos programba való bekapcsolódásra. A pályázatok benyújtásának határideje 2006. április 15. Az ESA a SURE programjáról az EU-10 valamennyi tagállamában információs napot tart, amelyre Magyarországon február 14-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik