Élet-Stílus

Internetet adna mindenkinek az unió

Az EU minden polgára számára elérhetővé kell tenni az internetet – jelentette ki a soros osztrák elnökség képviseletében Franz Morak. A hatóságokkal való elektronikus kapcsolattartásnak gyorsnak és bürokráciamentesnek kell lennie.

A médiaügyekért felelős államtitkár Viviane Reding illetékes biztossal közösen tartott bécsi sajtóértekezletén határozottan kiállt az Európai Bizottság által megfogalmazott i2010 program mellett, amely szerinte „nélkülözhetetlen kezdeményezés”, hogy minden európai polgár számára „megkönnyítsék a részvételt az információs társadalomban”. Az osztrák elnökség úgy látja, az internetet mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni, s ezért különösen fontos, hogy a közszféra által üzemeltetett alkalmazások, illetve honlapok felhasználóbarát megközelítésről tanúskodjanak. A hatóságokkal való elektronikus kapcsolattartásnak gyorsnak és bürokráciamentesnek kell lennie – húzta alá az osztrák kancellária államtitkára.

A közös sajtóértekezletre két bécsi szakkonferencia adott alapot, amelyet Ausztria a soros elnökség szakmai háttérmunkája részeként szervezett az e-kormányzat, illetve a hálózati biztonság illetve az internet iránti bizalom növelésének témájában. Előbbin az internet mindenkihez való eljuttatásának fontosságát többek között amiatt is hangsúlyoztak, mert a kutatások szerint 2000 és 2003 között az európai termelékenység emelkedése több mint 25 százalékos arányban az ICT-szektor (információs technológia, kommunikáció és távközlés) fejlődésére vezethető vissza. Morak szerint a közhivatalok világhálós alkalmazásainak bővítése terén az „arany háromszög” szabályát kell követni, amely szerint meg kell találni a helyes egyensúlyt a technológiai lehetőségek, a politikailag és társadalmilag kívánatos megoldások, illetve a társadalmak által elfogadott módszerek között.

Reding követendő példaként dicsérte Ausztria számos kezdeményezését az e-kormányzat témájában. Az elektronikus egészségügyi kártya (amelyet már tavaly kiosztottak minden osztrák polgárnak, s amelyen egy chip rögzíti a felhasználó minden korábbi gyógyszer-felhasználását, illetve orvosi leletét), vagy a Graz városa által a neten keresztül igényelhetővé tett rokkantsági igazolvány európai szinten is úttörő megoldásnak számít Reding szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik