Élet-Stílus

Belgiumban a madárinfluenza?

Madárinfluenza-gyanús hattyútetemre bukkantak Belgiumban, míg Bulgáriában már a negyedik, H5 vírussal megfertőzött madár tetemét találták meg.

A belga hattyú tetemét kirándulók fedezték fel, a madáron nem látszottak külsérelmi nyomok, az sem valószínű, hogy méreg, vagy az éhezés végzett vele. Az illetékes belga hatóság, az AFSCA hétfőn megkezdte a vizsgálatokat, hogy kiderítse a hattyú pusztulásának pontos okát. Az AFSCA megnyugtatásul közölte: gyakran végeznek vizsgálatot elhullott madarakon, a vizsgálat ténye tehát nem ok a pánikra. A legnagyobb belga ornitológiai társaság illetékese is egy napilapnak adott nyilatkozatban próbálta eloszlatni a félelmeket.

A fertőzött bolgár hattyút Burgasz fekete-tengeri kikötőváros környékén, egy baromfitenyészettől pár kilométerre találták február 5-én. A nagy-britanniai Weybridge laboratórium, amely az Európai Unió referencialétesítménye, szombaton jelentette be, hogy azonosították a H5N1-es, veszélyesen fertőző vírust a január 30-án, Vidin környékén talált döglött hattyúban. A főállatorvos szerint nagyon valószínű, hogy a másik három esetben is a H5-ös törzs N1-es vírusát fogják kimutatni, akárcsak több helyen Délkelet-Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik