Élet-Stílus

Megérkezett Szlovéniába a madárinfluenza

A hétvégén három európai uniós tagország is jelezte: elhullott madarak esetében fennáll a gyanú, hogy madárinfluenzában pusztultak el.

A H5 jelű törzshöz tartozó madárinfluenza-vírust mutattak ki egy Szlovéniában elhullott hattyúban – írja az MTI. Az ország hatóságai további vizsgálatra elküldték a mintát az Európai Unió által hitelesített egyik laboratóriumba – jelentette be vasárnap az Európai Bizottság.


A szlovén hatóságok közlése szerint a betegség vírusainak vizsgálatára kijelölt országos laboratórium megerősítette, hogy a H5 vírustörzsről van szó, és onnét küldték tovább a mintát a nagy-britanniai Weybridge-be, ahol majd megállapítják: az emberre is veszélyes H5N1 vírust találták-e meg a hattyú tetemében – jelentette a brüsszeli bizottság.

Szombaton az olasz hatóságok is jelezték, hogy “megérkezett Olaszországba” a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírusa.
A római közléssel csaknem egyidejűleg a görög fővárosban is bejelentették, hogy H5N1 vírus okozta három, Észak-Görögországban elhullott hattyú pusztulását.

Emberi fertőzés nincs


Az olasz miniszter elmondta: 17 döglött hattyút találtak Dél-Olaszország három különböző tartományában, Pugliában, Calabriában és Szicíliában, s hogy az esetek felében igazolódott a madárinfluenza vírusának jelenléte. Storace megnyugtólag hangsúlyozta, hogy egyik esetben sem került át a vírus állatról közvetlenül emberre.

A H5N1 vírus gyengén patogén változatát már tavaly novemberben azonosították egy vadkacsán, amelyet az északi Padova térségében fogtak el.

A Szaloniki közelében talált döglött hattyúk szervezetéből vett szövetmintákat Nagy-Britanniába küldték a görög hatóságok laborvizsgálat céljából. A Weybridge-ben elvégzett elemzés kimutatta, hogy a vadmadarak testében H5N1 vírus tenyészett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik