Élet-Stílus

World Press Photo: magyar fotós a díjazottak között

Finbarr O'Reilly, a brit Reuters hírügynökség kanadai fotósa nyerte el a World Press Photo (a Világ Sajtófotói) 2005-ös fődíját. Magyar fotós is van a díjazottak között.

Finbarr O’Reilly az északnyugat-afrikai Nigerben, az éhínség idején készített egyik felvételével nyerte el a díjat – jelentették be pénteken Amszterdamban a minden évben megrendezett vetélkedés szervezői.

A díjazottak között van Dezső Tamás fotóriporter is, aki a Hétköznapok kategóriában (sorozatok) lett második helyezett Romániában készített fotósorozatával. A sorozatot a képre kattintva tekintheti meg!


A szabadúszó fotós ugyanezzel a sorozatával a múlt héten a XXIV. Magyar Sajtófotó pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) nagydíját, amellyel a legkiemelkedőbb teljesítményt díjazzák.



World Press Photo: magyar fotós a díjazottak között 1

A fődíjas fotó

A fődíjat elnyerő kanadai fotós képén (jobbra) egy egy év körüli gyerek látható, amint sovány ujját az anyja ajkához érinti. A fotó Tahouában, Niger északnyugati részén készült 2005. augusztus elsején. Finbarr O’Reilly április 23-án Amszterdamban veheti át ünnepélyes keretek között a kitüntetést és az azzal járó 10 ezer euró pénzjutalmat.

A versenyt évről évre lebonyolító, 1955-ben Hollandiában létrejött World Press Photo független nonprofit szervezet legfőbb céljának tekinti a hivatásos sajtófotográfusok munkájának támogatását és népszerűsítését.


A tekintélyes seregszemlén 122 ország összesen 4448 fotósa szállt versenybe több mint 80 ezer képpel. A zsűri 10 kategóriában 25 ország összesen 63 fotósát díjazta.

A díjazott fotókból minden évben vándorkiállítás készül, a legjobb alkotásokat évkönyvben is megjelentetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik