Élet-Stílus

Több mint 40 ezer új lakás épült 2005-ben

Tavaly 42-46 ezer lakás épült, a végleges szám attól függ, hogy a befektetők hány kész lakás használatbavételét tolták át idénre az áfacsökkenés miatt - mondta Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke szerdán.

Új lakás 2004-ben 44 ezer készült el, ezek értéke (áfával) 560 milliárd forint volt. A felújítások összege – szintén 25 százalékos áfával – viszont 380 milliárdot tett ki.

A lakástámogatási rendszer első két évében 2001-2002-ben 230 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok 643 milliárd forint összegben. Ebből támogatott hitel 101 ezer volt, 449 milliárd forint összegben. A mostani kormány alatt 2003 és 2004 között 320 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok 1344 milliárd forint összegben. Ebből az államilag támogatott hitel 197 ezer darab volt, 1028 milliárd forint összegben. Amíg 2003-ban a hitelek 4 százaléka volt deviza alapú, addig tavaly már hattizede. Volt olyan kutatóintézet, amely erre alapozva az állami támogatás megszüntetését javasolta, de erre nem kerül sor – mondta Borsi.

A Fészekrakó program első évében, január utolsó napjáig 23 ezer szerződést kötöttek az arra jogosultak 63 milliárd forint összegben. A panel-rekonstrukcióra másfélezer pályázat érkezett, 75 ezer lakás felújítására 14,2 milliárd forintot adott az állam. Miután ugyanennyit kell felújításra fordítaniuk az önkormányzatoknak és a lakóknak is, az építőipari teljesítményt 40 milliárddal növeli ez a konstrukció. A következő pályázatot márciusban írják ki.

Az 1997-ben hozott építési törvény módosításának végszavazása hétfőn lesz a parlamentben. Borsi László elmondta, hogy a hatósági eljárást illetően kompromisszum született, azok továbbra is önkormányzati jogkörben maradnak. Az építés felügyelet viszont a közigazgatási hivatalok keretében működik, és májustól célzott vizsgálatok várhatók.

A Fidesz lakásáfa csökkentő javaslatával kapcsolatban az OLÉH elnöke elmondta, hogy a vonatkozó EU-direktíva új melléklete még nem került kihirdetésre, és abból áfa-csökkentő tételt választani csak azt követően lehet a kormányoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik