Élet-Stílus

A klímaváltozás miatt kihalhatnak a jegesmedvék

Az amerikai kormány mérlegeli, hogy felvegyék a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok vörös listájára. A javaslatot a Center for Biological Diversity terjesztette a természetvédelmi hivatal elé.

A szakértők félnek, hogy a faj nem éri meg a következő századot, mert a globális klímaváltozás negatívan befolyásolja az élőhelyüket.

A döntéshez viszont széleskörű kutatásra van szükség, amely konkrét adatokkal szolgálna a jegesmedvék élőhelyével, és a klímaváltozás arra kifejtett hatásaival kapcsolatban. Kassie Siegel, a Center for Biological Diversity munkatársa, elmondta, hogy a jegesmedvék kitűnően jelzik, hogy a klímaváltozás milyen közvetlen hatással van a sarkvidéki ökoszisztéma változására.

A coloradoi és washingtoni egyetem valamint a NASA kutatói már tavaly ősszel rámutattak arra, hogy a nyári hónapok végére a sarkvidéki jég drasztikusan visszahúzódott. Amennyiben ez az ütem folytatódik, a század végére egész nyáron jégmentessé válhat a terület.

A jegesmedvék csak a nyarat töltik a szárazföldön, ahol a korábban felhalmozott zsírtartalékukat élik fel. Az év többi részében a tengeri jégtáblákon élnek, ahol a kicsinyeiket is világra hozzák. A sarki jégen vadászó jegesmedvék fő tápláléka a fóka. Az eljegesedett területtől délre szinte soha nem fordulnak elő. Éppen ezért jelent komoly gondot a sarki jég korábbi olvadása és kisebb kiterjedése, mert ez csökkenti a vadászterület nagyságát és a vadászidényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik