Élet-Stílus

Borbély Mihály koncert a Művészetek Palotájában

Hétfő este a Művészetek palotájában lép fel a hazai jazz-, és világzene egyik legsokoldalúbb szaxofonosa, Borbély Mihály.

Borbély Mihály minden bizonnyal a legkülönfélébb fúvós hangszerekkel érkezik majd a Fesztivál Színházba, hiszen két állandó jazz-zenekara, a Borbély Műhely és a Quartet B mellett a több mint három évtizede működő Vujicsics együttessel is fellép ez estén.

Borbély a jazzhez éppúgy nagy hozzáértéssel közelít, mint a különféle kárpát-medencei népek zenéjéhez és a kortárszenéhez. Muzsikáját a zenei hagyományok tisztelete és az improvizáció szabad, új utakat nyitó megszólalási formája egyaránt meghatározza.

A közelmúltban több díjjal is elismerték művészetét, a legfrissebb Borbély Műhely (angolul Mihály Borbély Quartet)-lemez, a Meselia Hill eMeRTon díjban részesült, a Gramofon magazin pedig Az év magyar jazzlemezévé választotta azt. Nemcsak a muzsikálás, a tanítás is rendkívül fontos számára: 1979 óta oktat zenét, négy éven át a Zeneakadémia Jazz Tanszékének vezetője volt.

Borbély már jól ismeri a Fesztivál Színház atmoszféráját, hiszen a 2005-ös MOL Jazz Fesztivál Budapest Zárókoncertjén a legendás avantgarde zongoristával, Paul Bleyjel játszott itt duóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik