Élet-Stílus

Tarr Béla folytatja filmjét

Tarr Béla nemzetközileg elismert filmrendező márciusban folytatja új filmje, A londoni férfi forgatását. Korábban a forgatás előtt öngyilkos lett a francia producer, emiatt kétségessé vált, hogy mikor lehet folytatni a film munkálatait.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy az eredeti francia helyszínen, a korzikai Bastia városában vagy előbb a magyar helyszíneken, de jövő hónapban remélhetőleg folytatódik a forgatás; a közönség a 2007-es filmszemlén láthatja a filmet.

A George Simenon azonos című kisregénye alapján, francia–német–magyar koprodukcióban készülő film gyártása három éve kezdődött. Eddig kilenc napot forgattak le tavaly télen Korzikán, amiből 30 percnyi csodálatos anyag készült el – mondta a sajtótájékoztatón Téni Gábor.

Tarr Béla, A Kárhozat, a Sátántangó és a Werckmeister-harmóniák rendezője elmondta, hogy 1997-ben Krasznahorkai Lászlóval közösen írta a forgatókönyvet, majd két évig kereste a történetbe illő kisvárost a kikötővel, amelyet „geográfiailag alkalmasnak” talált a felvételekhez.

Kilenc nap után fel kellett adni

A magyar producer a film viszontagságos történetével kapcsolatban elmondta, mindössze két nappal a forgatás előtt érte őket a drámai hír, hogy a francia producer öngyilkos lett. A francia támogatás elapadt, és a magyar pénzek „átfinanszírozásával”, jelentős késéssel tudták csak megoldani, hogy a drágán kialakított, nagy díszletigényű helyszínen – ahol vasútvonalat és hajót építettek, kiürítették a kikötőt – forgassanak. Kilencnapi munka után, pénzhiány miatt azonban el kellett hagyniuk a várost.

Nemzetközi és hazai támogatás

Nemzetközi és nemzeti filmes szervezetek később támogatásukról biztosították a stábot; a német és a francia partnerek is jelezték, hogy készek a további együttműködésre – olvasható a TT Filmműhely kiosztott anyagában; a vállalkozást a rendező és a magyar producer alapította a film elkészítésére.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány és a kulturális miniszter ígéretet tett arra, hogy a produkció mögé áll, ha a biztonságos befejezés szavatolt – írta a TT Filmműhely, amely beszámolt arról, hogy hosszadalmas jogi huzavona után végül a 13 Production nevű cég lett a francia társproducer.

Az 50 éves Tarr Béla legutóbbi nagyjátékfilmje, a Werckmeister-harmóniák a magyar filmszemlén fődíjat nyert, több külföldi fesztiválon elismerést szerzett, s hosszú idő után első magyar filmként kereskedelmi forgalomba került az Egyesült Államokban; a rendező filmjeiből világszerte retrospektív sorozatokat rendeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik