Élet-Stílus

Rengeteg energiát pazarol a villanykörte

Néhány egyszerű lépéssel enyhíthető a növekvő energiaszükséglet, az emelkedő költség és az éghajlatváltozás. Az első lépés a hagyományos villanykörte betiltása.

Miközben a kormányok a növekvő energiaszükséglettel, az emelkedő költségekkel és az éghajlatváltozás rémével hadakoznak, dr. Matt Prescott, a banthebulb.org alapítója úgy véli, néhány egyszerű lépéssel mindhárom probléma kezelhetőbbé válna. Prescott a BBC Green Room című új, hetente jelentkező sorozatában fejtette ki elképzeléseit.

Prescott szerint a sokak által idegennek tartott alternatív energiaforrások bevezetése előtt jóval egyszerűbb, a társadalomra kisebb hatással járó lépéseket is meg lehetne tenni, konkrétan a felesleges berendezések, elavult technikák kiiktatásával jelentős energiamennyiséget és pénzt takaríthatnánk meg, és a gazdaság mellett a környezet sem járna rosszul. Az energiahatékonyság növelésének egyik gyors és egyszerű lehetősége a kompakt fénycsövek nagyobb mérvű használata, melyek ugyanannyi fényt adnak, mint az izzók, azonban előállításukhoz és használatukhoz 70 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás társul. Ezen felül pénz is megtakarítható, egy ilyen fényforrás évente 2500 forint körüli összeggel csökkenti egy átlagos háztartás villanyszámláját, melynek általában 5-10 százalékát teszi ki a világítás.

Prescott szerint a hagyományos villanykörték annyi energiát pocsékolnak el, hogyha most találnák fel, akkor nagyon valószínű, hogy be sem engednék a piacra. A becslések szerint ha az Egyesült Államokban minden háztartásban három hagyományos izzót energiatakarékosra cserélnének, napi 5 óra használat mellett 23 millió tonnával csökkenne a legnagyobb környezetszennyező széndioxid-kibocsátása. Az energiaszükséglet csökkenése 11 széntüzelésű erőmű által megtermelt energiával lenne egyenértékű, összegszerűen a megtakarítás 1,8 milliárd dollárt érne el. Ezekhez a mutatókhoz megközelítőleg 450 millió dollárt kellene befektetni, így Prescott nem igazán érti, miért ne érné meg ez az összeg az 1,8 milliárdos spórolást.

Valójában megint az emberek szokásaiban keresendő a válasz, akik nincsenek felkészülve az energiatakarékos villanykörték magasabb költségeinek kifizetésére. Ez akkor is igaz, ha azok sokkal alacsonyabb üzemeltetési költséggel rendelkeznek, illetve sokakat egyáltalán nem is érdekel a klímaváltozás, és nem aggódnak a következmények miatt sem.

A banthebulb.org azért indult el, mert Prescott elérkezettnek látta az időt, hogy a világ kormányai beavatkozzanak a piacba, és megszüntessék a hagyományos izzók árképzéséhez adott támogatásokat. Egy lépcsőzetes leépítés, majd a hagyományos villanykörték teljes betiltása jelentős kezdőlökést adhatna egy energiahatékonysági forradalomnak. Ahogy az egykori amerikai elnök, Bill Clinton az ENSZ montreali éghajlat-változási egyeztetésén is rámutatott, a környezet megóvásának nem kell a gazdaság rovására mennie.

Prescott szerint egy alaposan megtervezett, szabályozott és végrehajtott energiahatékonysági hadjárat egyszerre csökkenti az energiapazarlást, a károsanyag-kibocsátást, takarít meg pénzt, teremt új munkahelyeket, és gerjeszti az innovációt. A lépés egy komplett folyamatot indíthatna el, ami megreformálná a meleg vizes rendszerek, a hőszigetelések és több egyéb terület hatékonyságát is. A villanykörte azért lenne jó első lépésnek, mert minimális áldozattal járna, összehasonlíthatatlanul kisebbel, mint a fosszilis fűtőanyagok eltüntetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik