Élet-Stílus

Itthon még táviratozhatunk, Ausztriában már nem

Január végén lezárult egy fejezet. Az egykor a telekommunikáció születésénél bábáskodó Western Union január 27-én elküldte az utolsó táviratot, majd felmondott a távirati részleg megmaradt harminc munkatársának.

Az információt megerősítette Colin Wheller, a First Data Corp. szóvivője is – ehhez a céghez tartozik a Western Union Financial Services. A társaság igazán büszke lehet múltjára. 1851-ben, a vadnyugat fénykorában alapították The New York and Mississippi Valley Printing Telegraphy Company néven, öt évvel később azonban már a The Western Union Telegraphy Company szerepelt a cégéreken. 1861-ben a vállalat közreműködésével épült meg az első transzamerikai távirati hálózat. 1871-ben a társaság bővítette a profilját: Western Union Money Transfer néven elindult a különböző települések és a Western Union akkori irodái közötti pénzküldési szolgáltatás. Idővel ez az üzletág lett a cég fő tevékenysége. A vállalat 1914-ben bocsátotta ki az első hitelkártyáját.

A táviratküldési részleg a pénzügyi tevékenységek mellett is megmaradt, sőt fokozatosan fejlesztették: a vállalat 1929-ben már 200 millió táviratot küldött. Sajnos a technika fejlődésével a táviratok jelentősége fokozatosan háttérbe szorult. A Western Union azonban nem adta fel, megpróbálkozott néhány újítással, 1993-ban például lehetővé tették, hogy bárki küldhessen „éneklő” táviratot. 2000-ben készült el a Westernunion.com, amelyen keresztül bárki lebonyolíthatta a pénzügyi tranzakcióit. Jelenleg már ez a cég fő tevékenységi köre. A másfél évszázaddal ezelőtt még táviratokat küldő alkalmazottak mai utódai pénzügyi átutalásokat bonyolítanak és hitelezési ügyeket intéznek.

2005-ben, amikor már az e-mail és az sms volt a távközlési piacon az úr, még mindig 20 000 táviratot küldtek az emberek a Western Union hálózatán át. A régi technika nehezen akarta megadni magát. A vég, az utolsó távirat elküldése idén január 27-én érkezett el – könnyen lehet, hogy nemcsak a táviratküldő részleg, de a Western Union életében is. A First Data vezetői ugyanis bejelentették, hogy a pénzügyi részleget külső cégként kívánják újraszervezni, tehát a 144 éves Western Union lehet, hogy végleg lekerül a névtáblákról.

Ausztriában már január 1. óta nem, de Magyarországon még lehet táviratot küldeni. Azonban itthon is egyre kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel: egyrészt az e-mailhez és az sms-hez képest lassú, másrészt borzasztóan drága. A Magyar Posta többféle táviratot is küld, a sürgőseket már 4 órán belül kézbesítik a címzettnek. Lehetőség van képküldésre, illetve kézbesítésre meghatározott napon, hétvégén soron kívüli és díszlapos, illetve gyászlapos kézbesítésre is.

A januári díjszabás szerint egy postán felvett, hagyományos módon kézbesített közönséges távirat első oldala 1450, a hasonlóképpen továbbított levéltáviraté pedig 900 forintba kerül. Amennyiben a táviratot elektronikus úton továbbítja a magyar posta, a szolgáltatás ára az első oldal esetében csupán 350 forint, minden további oldal díja 145 forint. Bár ezek a díjak meglehetősen magasak, hazánkban több száz ezren még mindig inkább táviratot küldenek különleges alkalmak esetén, mintsem e-mailen vagy sms-ben értesítsék szeretteiket, rokonaikat vagy ismerőseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik