Élet-Stílus

Elveszett édenkertet találtak Indonéziában

Bruce Beehler csapata új lepkefajokat, békákat és számos növényt kategorizált.

Az amerikai, indonéz és ausztrál tudósokból álló csoport Pápua szigetén, a Mamberano-medence közelében bukkant az egyedülálló területre. A kutatók közel egy hónapot töltöttek a Foja-hegységnél, ahol ámuldozva ismerkedtek a környék állat- és növényvilágával.

Gyönyörű szép, teljesen érintetlen, lakatlan az erdő, és könnyen elképzelhető, hogy ember ide még soha nem tette lábát – mondta a BBC-nek Beehler doktor. Őt és társait helikopterrel dobták le, mivel semmilyen ösvényt nem találtak. Elmondása szerint még e helyi törzsek tagjai – papíron a környék tulajdonosai – is el voltak ámulva, amikor elkísérték a tudósokat.

Nem féltek az embertől

A csapat egyik leglélegzetelállítóbb felfedezése egy mézevő madár volt – hatvan éve nem találtak új madárfajt a szigeten. A kutatók egy aranygalléros, fán élő kengurut is azonosítottak, amelyről azt hitték korábban, hogy kipusztult.


Elveszett édenkertet találtak Indonéziában 1

A mézevő madár (BBC)

Beehler elmondása szerint az állatok jelentős része egyáltalán nem félt tőlük. Ez is arra utalhat, hogy korábban még nem találkoztak emberekkel.

A tavaly decemberi expedíciót az amerikai Conservation International szervezte a Indonesian Institute of Sciences-el. A tudósok most azt tervezik, hogy még az idén visszatérnek, hiszen véleményük szerint még korántsem sikerült feltérképezni a környékét.

Beehler szerint a terület annyira elszigetelt, hogy ha csak rövid is, de egyelőre biztonságban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik