Élet-Stílus

Elbúcsúztak Halász Pétertől

Az 1970-es évek tiltott színházának egyik legfontosabb egyénisége hétfőn jelen volt saját temetésén és meghallgatta barátai, ismerősei búcsúszavait. A halálos beteg Halász Péter a Műcsarnokban ravatalozta fel magát: miután egész élete színház volt, azt akarta, hogy a halála is az legyen.

Novák Erik, a rendezvény szervezője korábban úgy nyilatkozott, a művésznek ígértek még egy újabb kezelést New Yorkban, ezért odautazik, bár „komoly reményeket már nem fűznek ehhez”. A színész-rendező májrákban szenved.

Az 1969-ben Budapesten saját színházat (Kassák Ház Stúdió) alapító Halász Péter 1976-ban megkezdett többéves emigráció után 1991-ben tért vissza Magyarországra. Filozofikus, szürreális munkáival – amelyeket többnyire lakásokban adtak elő – az 1970-es évek tiltott színházkultúrájának egyik legfontosabb egyéniségévé lépett elő. Visszatérése óta több teátrum is befogadta alkotásait, így a Katona József Színház és a Nemzeti Színház. Halász Péter Herminamező – Szellemjárás című filmjét a héten mutatták be a 37. Magyar Filmszemlén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik