Élet-Stílus

Legális lesz a fájlcserélés Franciaországban?

A francia kormány továbblépett annak a tervének a megvalósítása felé, amely a zenék és filmek internetes cseréjét legálissá tenné – ezzel a lépéssel keresztezve a szórakoztatóipar hosszú évek óta tartó kalózkodásellenes erőfeszítéseit.

A francia kulturális miniszter, Renaud Donnedieu de Vabres szerdán áll a parlament kulturális és gazdasági bizottsága elé, hogy válaszoljon a képviselők e témával kapcsolatos kérdéseire. A javaslata aggasztja a zene-, film- és televíziós ipar cégeit, mert Franciaországot tenné az első olyan országgá, ahol – néhány eurós havi díj megfizetése után – korlátlanul lehetséges a fájlcserélés, az audió- és videótartalmak letöltése a kapcsolódó „net-társak” számítógépéről.

„Nagy figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását” – nyilatkozta Francine Cunningham, egy zenei kereskedelmi csoport, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) szóvivője. „Mindenféleképpen hosszú időnek kell még eltelnie, hogy az elképzelés törvénnyé váljon”.

A törvénytervezetet a francia fogyasztói csoportok támogatják, hevesen támadják azonban olyan cégek, mint a Vivendi Universal, a világ legnagyobb lemezcégének az Universal Musicnak a tulajdonosa, melynek részesedése van az NBC Universal film- és televíziós társaságban is. A francia filmes és zenei szervezetek is élesen bírálták a törvényt, amely megfogalmazásuk szerint meggyilkolja munkáikat.

Decemberben a francia kormány intézkedést hozott volna, amely a kalózmásolatok terjesztőit jelentős – akár 300 ezer eurós – pénzbüntetéssel és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja. A képviselők később a tervezetet olyan kiegészítéssel látták el, amely licencdíj ellenében legalizálná a fájlcserélést. Jogi szakértők szerint a törvényben szereplő licenc sértheti az EU szellemi javakkal kapcsolatos törvényeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik