Élet-Stílus

Új szerepben a Google Earth

A Volkswagen amerikai kutatóközpontja a keresőcéggel és az Nvidiával közösen dolgozik egy, a gépjárművek navigálását megkönnyítő rendszeren, amelyről most közölték az első képeket.

A cég közleménye szerint az új szoftver a Google Earth technológiájára épül, bár kifejezetten az autósok igényeit hivatott kielégíteni, akár 3D-ben is. A prototípus elsőként a januári Consumer Electronics Show nevű rendezvényen mutatkozott be, ám csak most közeledik a megvalósulás felé. A két partner az Nvidia segítségére támaszkodik, amely természetesen a megjelenítésért felelős.

A kezelés egy érintésérzékeny felületen keresztül zajlik, amelyen megtaláljuk a fontosabb gombokat, opciókat. A térképek a Google Earth által szállított nagy felbontású, háromdimenziós műholdfelvételekből állnak össze, és ezt kiegészíti az autósok számára fontos információk (benzinkutak, éttermek stb.) feltüntetése. A háromdimenziós megjelenítés segít a navigációban, a pontos és gyors helymeghatározásban. Információkat kapunk a forgalomról és természetesen útvonalvezetésre is van lehetőség. Elmondásuk szerint a triumvirátus egyéb fejlesztéseken is dolgozik, amelyek között a személyre szabott automatikus frissítések is megtalálhatók.

Az autógyártó tavaly decemberben kötött szerződést az amerikai Immersion céggel a TouchSense technológia felhasználásáról. Ennek lényege, hogy a hagyományos érintőképernyőkhöz képest a kijelzők virtuális gombokat is tartalmaznak, így a vezetőkben azt az érzetet keltik, mintha valódi gombokat nyomogatnának. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy az első ilyen, a technológiát hasznosító autók mikor kerülnek a szalonokba, de a cég reményei szerint erre belátható időn belül sor kerül.

A keresőcég tehát megtalálta a módját, hogyan tudna kitörni a hagyományos asztali számítógépek területéről. A Google Earth tavaly júniusban jelent meg, ám rövidesen éles tiltakozást váltott ki több ország részéről, amelyek saját titkaikat féltették a figyelő szemektől. A cég adatbázisába került képek az elmúlt három év munkáját tükrözik, ám ez természetesen folyamatosan frissül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik