Élet-Stílus

Grönholm másodszor

Csakúgy, mint a Monte-Carlo Ralin, ismét Marcus Grönholm és Sébastien Loeb között dőlt el az első hely sorsa. Grönholm végig vezetett, Loeb meg kitartóan üldözte. A versenyt végül az döntötte el, hogy a francia pilóta két hibát is vétett a Kronos Racing csapat első svédországi raliján, miközben a finn hatalmas helyi tapasztalatát és gyári autóját kihasználva hajtott.

Loeb az első napon még tíz másodperc büntetést is kapott, mert későn ért a rajthoz, miután az etapon felnyílt a Xsara motorházteteje. Ám Grönholm sem volt hibátlan, hiszen majdnem eldobta győzelmét a vasárnapi első szakaszon, mikor az első kanyart túl szélesen vette be és nagy korrigálással tudta csak autóját visszavinni az útra. Vasárnap délelőtt nem működött a Ford kormányváltója sem, ami kissé lelassította a pilótát.

Loeb csalódottan vette tudomásul, hogy ismét a második hellyel kell beérnie, de nagy tisztelettel beszélt vetélytársáról: “Szerettem volna megszerezni a győzelmet, de nem tudtunk Marcus nyomába érni. Mindenfajta abroncsot és szegecset kipróbáltunk ennek érdekében, de nem tudtuk Marcus-szal felvenni a versenyt.”


Grönholm másodszor 1

Fotó: Vezess.hu

Izgalmas volt az első helyért folyó csata, de az igazán kiélezett harc a harmadik helyért folyt. A két privát Mitsubishis, Daniel Carlsson és Gigi Galli késhegyre menő csatát vívott. 18 szakasz után 0,2 másodperc volt a különbség közöttük. Végül Carlsson örülhetett, megszerezve pályafutása első dobogós eredményét.

A Subaru elfelejtheti ezt a versenyt is, így ez idáig igencsak alulmaradt a másik gyári csapattal, a Forddal szemben. Élpilótájuknak, Petter Solberg-nek számos oproblmájaq adódott a kocsival, de be tudta fejezni a versenyt, igaz később kizárták.

A következő világbajnoki ralira egy hónapot kell várnunk, hiszen 2006. március 3-5. között kerül megrendezésre a Mexikó Rali. A tavalyi és a tavalyelőtti évhez hasonlóan ez lesz a szezon harmadik, s egyben első murvás ralija. 2004-ben a Ford szerzett itt kettős győzelmet, míg 2005-ben az idén még eredménytelen Petter Solberg nyert a Subaruval.


Grönholm másodszor 2

Fotó: Vezess.hu

2006-os Svéd Rali végeredménye:

1. M. Grönholm Ford Focus WRC 3:09:01,9
2. S. Loeb Citroën Xsara WRC +30,9
3. D. Carlsson Mitsubishi Lancer WRC +2:56,8
4. G. Galli Mitsubishi Lancer WRC +3:03,8
5. T. Radström Subaru Impreza WRC +5:53,3
6. K. Katajamaki Ford Focus WRC +7:34,8
7. X. Pons Citroën Xsara WRC +8:35,6
8. H. Solberg Peugeot 307WRC +9:01,5
9. J. Andersson Peugeot 206WRC +9:17,2
10. C. Atkinson Subaru Impreza WRC +9:43,0

A világbajnokság állása a Svéd Rali után:

1. M. Grönholm 20 pont
2. S. Loeb 16 pont
3. T. Gardemeister 6 pont
D. Carlsson 6 pont
5. M. Stohl 5 pont
G. Galli 5 pont
7. S. Sarrazin 4 pont
T. Radström 4 pont
9. C. Atkinson 3 pont
K. Katajamaki 3 pon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik