Élet-Stílus

Budapesttől is koncerttel búcsúzik Pavarotti

Az idei nyár egyik kulturális szenzációja: búcsúturnéja keretében Budapestre látogat Pavarotti. A világ egyik legnagyobb tenorja augusztus 19-én, este 8 órakor lép a közönség elé a Puskás Ferenc stadionban.

Magyar Televízió áprilisban levetíti a művészről szóló „Tenor” című riportfilmet, a budapesti koncertről pedig egy közel egyórás élménybeszámolót készít.


A 70 éves Luciano Pavarotti nemrégiben bejelentette, hogy befejezi aktív pályafutását és 2006 őszén, születésnapján fog énekesként utoljára lép a közönség elé. Az operaszerepektől már 2004 tavaszán elbúcsúzott, a Metropolitan Opera színpadán ekkor Puccini Tosca című operájának Cavaradossi jelmezét öltötte magára. 2005-ben és 2006-ban az énekes koncertkörúton köszön el rajongóitól, a „Farewell Tour” állomásai azok a városok, amelyek különösen kedvesek a világsztár számára.

A zenetörténet során még soha, egyetlen operaénekes sem ért el hasonló népszerűséget és ismertséget, mint a világszerte ünnepelt tenor. Hangja – amely erős, zengő és azonnal felismerhető – olyan magasságokba emelte, amely csak a popsztároknak és a hollywoodi ikonoknak van fenntartva, új irányt adva az opera műfajának.

1972 februárjában a New York-i Metropolitan Operaházban, egy áriában a legkisebb erőlködés nélkül énekelt ki 9 magas C-t; a közönség állva ünnepelte és tizenhétszer hívta vissza a függöny elé. A média ettől kezdve a Magas C Királya néven emlegeti Pavarottit.

A művész a legszebb áriákból és a legnépszerűbb dalokból összeállított műsorával azokat is elkápráztatta, akik nem tudtak az operaházakba bejutni. A kilencvenes évekre már túl volt egy 150 ezres Hyde Park, egy 500 ezres Central Park és egy 300 ezres nézőszámot produkáló párizsi koncerten is.

Pavarotti hosszú évek óta olyan népszerű, mint Madonna, Elton John vagy Tina Turner, ebben jelentős szerepe van a magyar származású Rudas Tibornak. A befolyásos, külföldön élő üzletember vette rá 1981-ben Pavarottit, hogy vállaljon koncertet Atlantic Cityben. Az operaszínpadokon már akkor ünnepelt tenort négyezres közönség várta, aki a vártnál is nagyobb, óriási sikert aratott. Ezután egyre gyakoribbak lettek a „stadionfellépések”, amelyek a popsztárokéval vetekedő népszerűséget hoztak neki.

José Carreras kezdeményezésére az 1990-es itáliai futball-világbajnokság megünneplésére összeállt három, világhírnévnek örvendő tenor, Domingo, Carreras és Pavarotti. Létrejött „A három tenor”. Ők napjainkra már százmilliós publikumot mondhatnak magukénak. A döntő előtt tévénézők milliói voltak tanúi, amint ők hárman belekezdenek egy közel tíz évig tartó sikertörténetbe, újabb híveket szerezve a komolyzenének.

Pavarotti pályafutása alatt 48 lemeze jelent meg, 44 évet töltött színpadon és teljes mértékben átalakította az emberek hozzáállását az opera műfajához.

A budapesti koncerten Leona Maggera vezényletével közreműködik a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik