Élet-Stílus

Nem tarolt a Káma-szútra vírus

Egyelőre úgy tűnik, hogy elmaradt a Káma-szútra néven elhíresült vírus mára várt adatpusztítása.

A nap vége felé a világ különböző tájairól érkezett hírek szerint, nem okozott nagyobb károkat a komoly adatvesztéssel fenyegető féreg. A vírusvédelmi szakemberek néhány napja folyamatosan arról nyilatkoznak, hogy az év első „fekete péntekjét” okozhatja a BlackWorm, vagy Káma-szútra néven elhíresült féreg.

Láthatóan azonban a tömeges vírustámadás és az azzal járó adatvédelmi káosz szerencsére elmaradt. A vírus valóban komoly fenyegetést jelent a felhasználók adataira, mivel olyan kiterjesztésű file-okat töröl, mint a doc, a pdf, illetve a zip.

A vírus kitörésének az elmaradását a szakértők még nem indokolták, de valószínűleg a fertőzöttség szintje nem volt képes elérni a kritikus szintet.

Az antivírus cégek továbbra is magasan tartják a féreg veszélyességi megítélését, mivel aktivizálódása periódikusan ismétlődő, azon metódus alapján, hogy minden hónap harmadik napján megkísérel borsot törni az orrunk alá.

Az VB.NEI néven regisztrált (más néven Káma-szútra, Blackmal, BlackWorm vagy Nyxem) tipikus e-mail féregként viselkedik, mivel levélben, csatolmányként érkezik, majd a fájl megnyitásával a felhasználó maga telepíti a vírust.

A Káma-szútra vírus és a hasonló kórokozók fertőzése egyébként azon a reflexen alapszik, hogy sokan megnyitják az ismeretlen vagy éppen ismerős feladótól származó levelekhez csatolt fájlokat, vagy megnézik a levélben ajánlott weboldalt.

A legegyszerűbb védelem továbbra is – a vírusellenőrzők mellett – az odafigyelés és a gyanakvás az ismeretlen helyről érkező levelekkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik