Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba



 


 

Az időjárás-jelentések szerint ismét erősebbet szorít a fagy a hétvégén. Ez azonban nem kell hogy megijesszen minket. Forró ritmusokkal, forralt borral és korcsolyázással verjük vissza a hideg csapatait. Ehhez igyekszünk megfelelő muníciót adni. Ha azonban nincs kedvünk szembeszállni, akkor menekülési útvonalat is ajánlunk otthoni kulturálódáshoz.

Menjek…

Február 3. péntek

… elektrobossára és szambára rázni a hajóra



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 1

A holland latin-elektro csapat


Az A38-as Hajó Szívhangok sorozatának következő vendége a latin tánczene egyik vezércsapata, a holland Zuco 103. A garantált táncőrületből a magyar segéderők is kiveszik a részüket.

Tempós, táncos groove-ok, sodró szambák és andalító bossa novák: a brazil dallam- és ritmusvilág, a nu jazz és az angolszász tánczene remek fúziója, mindez egy magával ragadó énekesnővel: ez a Zuco 103. Az amszterdami székhelyű brazil–német–holland trió a bossa nova „még újabb hullámához” (mivel a bossa nova kifejezés maga is új hullámot jelent) tartozik: ahhoz az irányzathoz, amely az ezredforduló környékén sikeresen lovagolta meg a nu jazz terjedő népszerűségét. A hatvanas évek Stan Getz, Joao és Astrud Gilberto, Jorge Ben vagy Antonio Carlos Jobim képviselte klasszikus bossa nova hullámát modernizálva, sok-sok elektronikával, programozott alapokkal ellátva, kis funkyval és rengeteg groove-val megfejelve korszerű tánczenét hoztak létre. A sok elektronika ellenére a stílus nem lett embertelen – sőt, a Zuco 103, a kitűnő énekesnő, Lilian Vieira révén életteli és sodró muzsikát alkot. A trió idén májusban jelentette meg legújabb, Whaaa! című lemezét, amelyet most az A38-on mutat be, úgyhogy lendületre és vad szambázásra lehet számítani.

Nem akárki képviseli ezen az estén a hazai színeket sem. Az Anselmo Crew Magyarország egyik (ha nem a) legjobb bulizenekera izomlázító módon ötvözi a latin muzsikákat a funkkal, a hip-hopot a balkáni népzenével, a salsát a ragamuffinnal. Ebből az őrült világzenei katyvaszból egyetlen dolog a biztos: a páratlan vidámság és a nagy tánc. Manu Chao és Sergant Garcia legjobb hazai követői garantáltan felforrósítják a hangulatot a Zuco 103 előtt.

…Ghymes Klubba az Almássy térre



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 2

Ghymes


A „Ghymes zene” magyar, valamint közép- és kelet-európai népzenei gyökerekből táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek. Általában a dobos nyitja a koncerteket, ahogy az első ütés elhangzik, a zene betölti a teret legyen az zárt klubhelyiség vagy szabadtéri fesztivál. A Szarka testvérek által vezényelt csapat teljesen eredeti jelenség a hazai szcénán. Nincs előzményük, és nem is csináltak iskolát. Zenéjük egyszerű, mégis kiismerhetetlen. Szövegeik néhol szürreálisak, máskor abszolút lényegre törők. Dallamaik megnyugtató mederben tekerednek, csavarodnak, csak néha szabadulnak el, ám még így is ismerősek. 1984-ben alakultak, a szlovákiai magyar Nyitrai Pedagógia Főiskola az együttes születésének helyszíne. Azóta zenéjük feszesebbé, keményebbé vált, lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak. A hagyományos népi hangszerek mellett előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, és megszületett a Ghymes zene, amelynek népszerűsége ma már a popsztárokéval vetekszik.

Február 4. szombat

…Bartók zenéjét hallgatni különböző felfogásban



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 3

Balogh Kálmám


A magyar zene büszkesége Bartók Béla, ezt ünneplik a hazai komolyzene, a jazzszcéna és a falusi népzene képviselői, természetesen mi mással, mint koncerttel. A Csillagok, csillagok koncertcímet egy közismert népdaltól kölcsönözték, amely egyaránt szerepel Bartók Béla egyik Mikrokozmoszában, Balogh Kálmán cimbalomzenekarának repertoárjában és a népzenében. Ez a dal mindig más és más feldolgozásban lesz hallható a koncerten is: a falusi népzene, a bartóki életmű és a jazz szintézisében. Három műfaj, a komolyzene, a népzene és a jazz kiválóságai mutatják meg, hogy mit jelent számukra a népzenei hagyomány. Teszik ezt egy olyan nagyszabású műsor keretében, amelynek darabjai egységbe forrasztják a Bartók-műveket, azoknak erre az alkalomra készült feldolgozásait, az etnojazzt, valamint a kalotaszegi és a gyimesi népzenét. A fellépők között köszönthetjük Korpás Évát, Szalóki Ágit, Berecz Andrást, Szabadi Vilmost, Gombai Tamást, Lakatos Róbertet, Konrád Györgyöt, Mester Lászlót és Dresch Mihályt.


…boldogtalanságot kutatni a Család című Mu színházi darabra



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 4

Keszég László


Hogyan verjük meg gyermekünket látszólag minden ok nélkül? Miképp bírjuk rá feleségünket, hogy feküdjék le az első jöttmenttel a szemünk láttára? Mivel alázzuk meg lányunkat műtétje előtt? Kihez forduljunk tanácsért, ha gyermekünknek ki akarjuk tenni a szűrét? Hogyan győzzük meg lányunkat annak a szükségességéről, hogy teljesítse férjünk kívánságát? Ezekre az égető kérdésekre kaphatnak választ a kezdő boldogtalanság-kutatók a Pont Műhely legújabb színházi produkciójában. Változás, emberi játszmák és radikális pesszimizmus nélkül.

…múltidéző finn dzsesszre az A38-as hajóra

A finn Five Corners Quintet már első megjelenéseivel óriási sikert aratott: a kortárs dzsesszben kiemelkedőnek számító eladási statisztikák a közönség nagyfokú támogatásáról árulkodnak, bemutatkozó megjelenéseik a nemzetközi szaksajtó és a legnevesebb rádiós lemezlovasok respektjét is kivívták, és a modern tánczenékre specializálódott klubéletben is elismerő fogadtatásban részesültek. A helsinki kvintett fő mozgatórugója a hangmérnök, producer és zeneszerző Tuomas Kallio, de a többiek sem akárkik: Eero Koivistoinen már a hatvanas évek óta megbecsült szaxofonos, Severi Pyysalo számos Blue Note-lemezen is dolgozó vibrafonos, Teppo Mäkynen évről évre a legjobb finn jazzdobos címének büszke tulajdonosa, a nemrég szólólemezzel is jelentkező Jukka Eskola pedig csodagyereknek kikiáltott trombitás.



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 5

Five Corners Quintet

Az FCQ igazi erejét a színpadon mutatja meg. A szigorúan ingben és zakóban fellépő, kvintettként, de olykor szextettként, vagy még több zenésszel színpadra álló társaság koncertjei során mellőzi az elektronikus eszközöket, előadásuk mégis ugyanúgy megfogja az elektronikus zenék klubközönségét, mint az ülős koncertekhez szokott kritikus jazzkedvelőket. Kihagyhatatlan szombat esti program.

… múltidézó magyar darkzenére a Pecsába



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 6

F.O. System


Szombat este, majd 15 évvel az után, hogy „csendesen eltűnt a semmiben”, a Petőfi Csarnokban újra színpadra áll a nyolcvanas évek második felének legendás zenekara, az F. O. System. Friss információk szerint, a két alapító tag: Mátyás Attila gitáros, énekes és Jerabek Csaba basszusgitáros mellett a csapat utolsó felállásában aktív szerepet vállaló Zana Zoltánt láthatjuk a dobok mögött. A színpadon feltűnő negyedik „árnyban” pedig az újonnan bemutatkozó Földi Tamás szintetizátoros-gitárost ismerhetjük meg. A dark-wave hazai meghonosítóinak egyetlen lemeze ma is ereklye egykori rajongóik számára. Múlt és jelen című koncertjükön e CD zenei anyagát hallgathatjuk meg, a mai kor szellemében hangszerelve.


Február 5. vasárnap

…a Senki földjére arab lant-, flamenco-előadást hallgatni



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 7

Abdullah Chhadeh


Abdullah Chhadeh és a Nara, valamint Omar Bashir minden bizonnyal lenyűgözi a Művészetek Palotájának nézőit-hallgatóit. Abdullah Chhadeh 1999-ben települt Damaszkuszból Londonba, ahol mára a legismertebb qanunjátékossá vált. (A ganun a citerák családjába tartozó, 81 húros hangszer) Abdullah és a zenekara, a Nara kamarazenéjében a klasszikus arab muzsika emelkedettsége és mélysége éppolyan lenyűgöző, mint az a nyitottság, amellyel a nyugati kultúra felé fordul. Az 1970-ben Budapesten született Omar Bashir esetében korántsem üres szlogen „a lant hercege” cím. Édesapja, az iraki származású Munir Bashir „a lant királyaként” hódította meg a világot, s miután ő 1997-ben meghalt, Omar nem érdemtelenül vált a lant utazó nagykövetévé. Ötéves kora óta játszik az arabok legnépszerűbb hangszerén, hétéves korától a bagdadi, 1991-től a budapesti Zeneakadémián tanult. Számos koncertet adott az édesapjával duóban, majd szólóban és saját zenekarával – mindennek a nyomát tizenegy CD őrzi. Legújabban spanyol és magyar muzsikusokkal alkotott formációt, a klasszikus arab zene varázsát, a flamenco tüzét és a jazz improvizatív szabadságát ötvözve. Ezt a produkcióját mutatja be a Nemzeti Hangversenyteremben.

…Sade márki 120 napja című előadásra a Bábszínházba



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 8

Udvaros Dorottya és Kaszás Gergő


Bábszínházba általában gyerekekkel megy az ember, most mégis azt ajánljuk, hagyják otthon őket. A Bábszínházban Alföldi Róbert szigorúan felnőtteknek rendezett darabjának a szadizmus névadója, de Sade márki írása az alapja. Donatien Alphones Francois de Sade márki a mai napig is az egyik legtitokzatosabb, legtalányosabb író-filozófus. Élete, mely kalandokban, gáláns szerelmi játékokban, sőt, botrányokban gazdag, nem különbözött a kor arisztokratáinak életmódjától. Ugyanakkor a különböző rezsimek alatt elszenvedett börtönévei és az itt írt művei tették őt nemcsak híressé, hanem hírhedtté is. Ez a perverz bábjáték – élő színészekkel és élővé tett bábokkal – egy sötét és kegyetlen kalandra hívja nézőit. Egy olyan töredéket mutat be a márki életéből és utolsó regényéből, amely a márki gondolatainak, izzó vágyainak, démonainak és a szabadság szellemi és fizikai teljességére áhító lényének legmélyére enged bepillantást.
(Sade márki szerepében Kaszás Gergő, a Primadonna szerepében Udvaros Dorottya.)

…moziba

A nyughatatlan



Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 9


Életrajzi film a híres countryénekesről Jonny Cashről. Aki azt gondolja, hogy a country csupa vidámság, boldogság, nagyon téved. A filmből kiderül, hogy Jonny Cash éppen azokon a stációkon ment át, mint vadabb zenét játszó kollégái.

1955-ben vézna gitárosként sétál be a memphisi sztárgyár, a Sun lemezstúdió ajtaján. Ez a pillanat kitörölhetetlen nyomott hagyott az amerikai kultúrában. A gitáros akkordjai ritmusosan zötyögtek, mint a tehervonat, hangja pedig mély és sötét volt, akár az éjszaka. Ezen a napon kezdődött el Johnny Cash csodálatos karrierje, és ekkor lépett rá személyisége átalakulásának küszködésekkel és elbukásokkal teli rögös útjára is. Azzal az eredeti, vad hangzással, amelyet kifejlesztett, egyben kijelölte az utat a rock, a country, a punk, a folk és a rap eljövendő sztárjai számára. Életének legvidámabb időszakában cserélte fel az önpusztító popsztár imidzsét a „Man in Black” álarcára: ő lesz a „férfi mindig feketében”, aki legyőzi a démonait, aki harcol a szerelemért, amely feltámaszthatná őt, és aki lassan megtanulja, hogyan lehet járkálni a pusztulás és a megváltás közti hajszálvékony határvonalon.

…korcsolyázni

A hidegre való tekintettel mindenkit biztatunk, hogy a korcsolyázásnak ne csak a városi műjeges változatát próbálja ki, mert már biztonságosan ki lehet merészkedni akár a Balatonra is. Siófokon például kijelölt jégpályán lehet csúszkálni a jégen, amihez még korcsolya sem feltétlenül szükséges, mert fakutyát már 250 forintért is lehet egy órára bérelni. A pálya mellett pedig finom zsíros kenyeret adnak, ami mellé jól csúszik a forralt bor.

Budapesten ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>


Új összeállításunkban már a vidéki korcsolyalehetőségeket is összeszedtük. >>


…fürdőbe


A sarki mínuszok közeledtével az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

Maradjak…

…olvasni.

Zweig: Sakknovella


Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 10

Stefan Zweig (1881–1942) gazdag és több mint hatvan éve világszerte népszerű életművéből hét kötetre való válogatást ad közre az Európa Könyvkiadó. Az első kötet a novellista Zweiget mutatja be, élére az utolsó s talán legkiforrottabb mestermű, a Sakknovella címét kölcsönözték. De megtalálhatók a kötetben a korábbi alkotóperiódusok remek darabjai is – amelyek a pubertás érzelmi viharaival foglalkoznak (Égő titok), egy-egy különleges sorsot követnek a végkifejletig (Leporella, Könyves Mendel), vagy a pattanásig feszült szenvedély drámáit elevenítik meg (Ámok, Huszonnégy óra egy asszony életéből). Stefan Zweig Bécs szülötte, s mint író a Freud teremtette pszichoanalízis egyik legérzékenyebb befogadója. Nem véletlen, hogy elbeszéléseit mint „erotikus aláfestésű lélektani tanulmányokat” jellemezték már a harmincas években a kritikusok.

…tévézni

Február 3.péntek
Duna Televízió
22:45

Dealer


Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 11

Fliegauf Benedek nem éppen vidám 2004-es filmje számos fesztiválról elhozta a fődíjat. A film főszereplője egy volt narkós fiatalember, aki most drogdealerként él. Miközben másoknak adja pénzért a pusztulást és a halált, őt valami mindenek felett álló érzelemmentesség jellemzi. Totális cinizmusának köszönhetően nem kell felmentenie magát a felelősség alól, mivel ez föl sem merül benne. A film egy napját, mégpedig élete egy különleges napját mutatja be, amikor antihősünk sok apró részletet összerakva kezdi megérteni a körülötte zajló világot, és lassan újra képes érzelemmel kötődni az emberekhez …


február 4. Szombat
DUNA Televízió
20.05

Porcelánbaba


Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 12

Lázár Ervin 1996-ban készült Csillagmajor című kötetének novellái alapján készült a Porcelánbaba forgatókönyve. Az elbeszéléseket, a film egymástól látszólag három elkülönülő epizódját egy dolog köti össze, a helyszín. A tanya, ahol emberek élnek, és ahol furcsa mód a történések egyszer csak elrugaszkodnak a valóságtól, csodás és váratlan fordulatok történnek hirtelen, egyszer csak ténylegesen egy mese közepében találja magát a néző. A filmi konfliktus alapja ugyanis az, hogy a saját törvényeik szerint élő tanyasiak valahogy szembe kerülnek a valóság ridegségével, ám mégsem úgy történnek a dolgok, ahogy azt várnánk, a csodás elemek minden helyzetet „megmentenek”. Itt nem lehet meghalni, vagy épp a holtak feltámaszthatók, ide hiába is ér el a körülöttük lévő világ moraja, egy csendes burok megvédi őket mindentől. Rendezte: Gárdos Péter.

Február 5. vasárnap
M2
22:05

8 nő


Menjek vagy maradjak – Perverz bábjáték vagy Porcelánbaba 13

Egy vidéki kúriában karácsonyi készülődés zajlik. Ám valami szörnyűség történik: a ház urát holtan találják szobájában. A nyolc jelen lévő nő mind közel állt az áldozathoz, és nyilvánvalóan köztük van a gyilkos. Elkezdődik hát a nyomozás, melynek során vitáknak, árulásoknak és kitárulkozásoknak vagyunk tanúi. Hamarosan kiderül, hogy mindenkinek van valami takargatnivalója, és lett is volna oka a gyilkosságra. Miközben a tragikus és kegyetlen igazság napvilágra kerül, az álarcok lehullnak, a képmutatók lelepleződnek. (A film nyolc főszereplője a 2002-es Berlini Filmfesztiválon elnyerte a kollektív „legjobb női alakítás” díját.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik