Élet-Stílus

Autóipari óriás alakulhat Oroszországban

A Lada kocsikat gyártó AvtoVAZ jelentős bővítést hajt végre, de lehet, hogy az új modelleket már egy óriáscég keretében fogják gyártani, mivel napirendre került a három legnagyobb orosz autógyártó összevonása – írja a Napi Gazdaság.

Új óriáscég jöhet létre az autóiparban, amennyiben megvalósul az orosz iparszövetség (Roszprom) nevű kormányszerv terve, hogy egyesítsék az OAO AvtoVAZ-t, a GAZ-t és az OAO Kamaz állami nehézteherautó-gyártót. Vlagyimir Putyin a hét elején igyekezett megnyugtatni a nyugati befektetőket, hogy a Jukosz- és a Gazprom-üggyel lezárultak a visszaállamosítások, de már akkor figyelmeztetett: az állami tulajdonban lévő cégeknek azért nem tiltják meg a terjeszkedést, a fúziókat. A három autógyártó összevonásának tervét az államfő is megerősítette, hangsúlyozva, hogy a döntés azok tulajdonosainak kezében van.

A második leggazdagabb orosz, a több mint nyolcmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező Oleg Deripaszka tulajdonában lévő Basic Element ipari csoport, amely a GAZ több mint 75 százalékát birtokolja, még nem is hallott a tervről, vezetői azonban siettek közölni, hogy készek együttműködni.

A tervezett óriás elsősorban az AvtoVAZ-ra épülne. A legnagyobb orosz autógyártó tavaly 720 ezer autót adott el, vagyis meghatározó szereplő az orosz piacon, ahol mintegy 1,72 millió gépkocsit értékesítettek. A Lada gyártója 2005 végén került a Rosoboronexport orosz állami fegyverkereskedelmi cég tulajdonába, és ambiciózus fejlesztési terveket jelentett be. Ezek keretében korszerűsítik a Togliattiban levő gyárat, és mellette több milliárd dolláros befektetéssel három éven belül egy újat építenek, amely a legkorszerűbb technológiával felszerelve, évi 450 ezer autót fog gyártani. Igor Jeszipovszkij vezérigazgató közölte, hogy még ebben a hónapban döntenek arról, felmondják-e az együttműködést a General Motorsszal, amelynek keretében Chevy Niva és Viva modelleket gyártanak. Ezek forgalma ugyanis tavaly 14 százalékkal, 46 ezer darabra csökkent. A vállalat a következő öt év során 12 új modellt akar piacra dobni. A nagyberuházást állami garanciával, orosz és külföldi bankhitelekből vagy költségvetési forrásból tervezik finanszírozni.

A Kommerszant szerint az orosz autópiac értéke 22-24 milliárd dollár, ami 2010-re eléri a 36,1 milliárdot. Tavaly az eladások dollárban 22 százalékkal emelkedtek – és ez lassulást jelent, mivel 2003-ban és 2004-ben egyaránt 30 százalékos volt a növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik