Élet-Stílus

Filmplakát-kiállítás a Millenárison

Filmplakátokból, színészportrékból és Makk Károly 80 éves címmel három kiállítás nyílt szerdán a 37. Magyar Filmszemle keretében.

A harmadik alkalommal meghirdetett Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny 23 hazai tervezésű filmes plakátot vonultat fel, a versenymunkák közül négy külföldi filmre hívja fel a figyelmet. A tavaly bemutatott mozifilmek magyar grafikusok által tervezett plakátjai mellett 12 alkotás látható az 1960-as és 1970-es évekből a filmszemle ideje alatt a Millenáris Teátrumban.

Az érdeklődők egyebek mellett láthatják a Sorstalanság, a Porcelánbaba és az Üvegtigris plakátját, és kiállították Az ötödik pecsét (1976), az Édes és keserű (1966) című magyar filmek vagy a Vérvonal című amerikai-NSZK bűnügyi film (1981) plakátját is. A szakmai díjat az idén is zsűri ítéli oda, míg a közönségdíjat a kiállítás és a szemle helyszínein, valamint az interneten leadott szavazatok alapján hirdetik ki. A zsűri döntését a filmszemle díjaival egy időben hozzák nyilvánosságra, akkor derül ki az is, melyik filmé lesz az “Év plakátja”.

Makk Károly 80 éves címmel ugyancsak szerdától látható a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány fotótárlata, amelyet B. Müller Magda rendezett. A 43, színes és fekete-fehér tabló a Szerelem, a Macskajáték, a Rekviem és az Egymásra nézve című filmek forgatásakor készültek. (A neves filmrendező tavaly december 23-án ünnepelte 80. születésnapját.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik