Élet-Stílus

Bukás lesz a 100 dolláros laptop?

A Microsoft szerint nincs értelme egy, a harmadik világ lakosai számára hozzáférhető olcsó laptop kifejlesztésének. A redmondi cég ehelyett inkább egy olyan mobil készülék létrehozását támogatja, amelynek a segítségével bárki szörfölhet a világhálón, vagy e-maileket küldhet és fogadhat.

Abban sok szakember egyetért, hogy a Nicholas Negroponte, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) Médialaboratóriumának alapító-igazgatója által életre hívott 100 dolláros laptopprogram a valaha a szegények megsegítésére tervezett egyik legnagyobb szabású vállalkozás. A projekt célja a fejlődő világban élő emberek megismertetése a legújabb technológiai vívmányokkal.

Az ötletet számos magánember és cég támogatja, a Microsoft azonban most mégis kritikával illette. Craig Mundie, a vállalat egyik vezetője szerint a fejlődő világban élőknek sokkal nagyobb szükségük lenne egy, az internetre csatlakozni tudó mobiltelefonra – mely már létezik is –, mint egy bármilyen olcsó laptopra. „Meggyőződésünk, hogy ez sokkal egyszerűbb és könnyebb módja annak, hogy a korszerű számítógépes technológiákat eljuttassuk a harmadik világban élőknek, mint amit Nick csinál. Nagyra tartom és becsülöm azért, amit megpróbál elérni, de kétséges, hogy valóban sikerülhet neki” – nyilatkozta a davosi világgazdasági fórumon felszólaló alelnök.

Tévére köthető mobil

A Microsoft ötlete olyan szempontból tényleg egyszerűbb és olcsóbb, hogy az internetezésre alkalmas mobil készülékek bármilyen hagyományos televízióra ráköthetők. Ezután már csak egy adapterre és egy billentyűzetre van szükség, és mindez jóval olcsóbb 100 dollárnál. Ráadásul a televízió ma már a legszegényebb családok többségénél is megtalálható.

Az persze már más kérdés, hogy a Microsoftnak miért szúrja a szemét a MIT programja? Van olyan szakértő, aki ezt azzal indokolta, hogy Negroponte korábban a Linux mellett tette le a voksát, és visszautasította, hogy Windows operációs rendszereket telepítsenek az olcsó laptopokra. Igaz, hasonlóképpen cselekedett az Apple ajánlatakor is. „A Linuxnál világszerte 100 millió programozó segítségére támaszkodhatunk” – indokolta döntését tömören Negroponte.

Korábban már az Intel is kihátrált

Érdekesség, hogy a Microsoft kritikája előtt korábban Craig Barrett, az Intel vezetője is úgy nyilatkozott, hogy a projekt kudarcra van ítélve, mondván ezt a készüléket nem szabad és nem is kell komolyan venni. Az olcsó laptopokba a tervek szerint egy 500 MHz órajelű AMD processzor, 1 GB Flash-memória, WLAN- és USB-portok kerülnének. Az eszköz áramellátását maguk a felhasználók végeznék egy kézi kurbli segítségével.

Az Apple vezetése sem volt túl lelkes, amikor felvetődött, hogy ingyen operációs rendszerként Negroponte a Mac OS X-re gondolt.

Negroponte nem adta fel

Láthatóan a világ legnagyobb cégeinek nem áll érdekében a jótékonykodás, akkor sem, ha az még olyan jól is mutatna a világsajtó hasábjain.

A 100 dolláros notebook megvalósítását ennek ellenére nem adta fel kitalálója. Negroponte Davosban bejelentette, hogy sikerült megállapodnia a tajvani Quanta Computer céggel a 100 dolláros notebook gyártásáról. A fejlesztést 20 millió dollárral támogatja az ENSZ, és hamarosan aláírhatják a megállapodásokat az egyiptomi, az argentin, a brazil, a kínai, az indiai, a nigériai és a thaiföldi kormánnyal. Az első megrendelések összesen 7 millió olcsó laptopra szólnak, azaz ezek az államok 700 millió dollárt költenek a termékekre, amelyeket azután ingyen osztanak szét a rászorulók között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik