Élet-Stílus

A Valentin-nap kiirtja a hóvirágot

A gátlástalan „gyűjtőszenvedély" mára veszélybe sodorta a védett hóvirág hazai állományát: minden évben több millió hóvirág esik áldozatul a Valentin- és nőnapon szokásos virágcsokor-ajándékozásnak.

A hóvirág hazánk közkedvelt védett növénye, gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Élőhelyén azonban már nem sokáig: Valentin-nap és nőnap környékén ugyanis leginkább az utcasarkon és az aluljáróban találkozhatunk vele, ahol fillérekért árusítják a nemzeti parkokban milliószámra leszakított csokrokat. Napjainkra a növény gyűjtése olyan méreteket öltött, amely már a hazai állomány létét veszélyezteti.

Gyakran ipari módszerekkel, több tucat napszámossal, gereblyével, földgyaluval esnek neki a virágnak, nem „csak” letépik azt, de még a föld alatti hagymát is eltávolítják. A módszeres és rendszeres irtás miatt a hóvirágállomány erősen megfogyatkozott, számos élőhelyén pedig eltűnőben van. További gond, hogy a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, így csak a silányabbak érlelhetnek magot, ezzel a növény genetikai állománya is lassan, de biztosan romlik.

A kereskedelmi célú gyűjtés visszaszorítása érdekében a hóvirág 2005 augusztusában felkerült a védett és a fokozottan védett növények listájára, természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik