Élet-Stílus

Nem lesz biztonságosabb a Windows Vista?

Sok a kérdőjel a Microsoft következő generációs operációs rendszerének fejlesztése körül. A fejlesztésért felelős alelnök ellentmondásos nyilatkozatai sem javítanak a bizonytalan helyzeten.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy az esztendő végén megjelenhet a piacon a Microsoft új operációs rendszere, a Windows Vista. Jim Allchin, a Vistáért felelős termékmenedzser azonban világossá tette: a minőség áll az első helyen, és ha azon múlik, akkor akár hónapokat is késhet az új szoftver.

Allchin azt is egyértelművé tette, hogy az új operációs rendszerbe nem  integrálnak vírusvédelmi megoldást, és hogy ezen feladatot a Microsoft fizetős szolgáltatásával szeretnék kiváltani.

A Microsoft  új generációs operációs rendszere nem szenvedhet további csúszást, mivel a cég terveihez képest így is jelentős lemaradásban van a fejlesztés területén. Ha az ígéreteket komolyan be szeretné tartani Bill Gates vállalata, akkor komoly erőket kell koncentrálnia a fejlesztés és a tesztelés területére.

A vírusvédelmi megoldás kihagyása azért is megdöbbentő, mivel az előző Windows-verziókat ért támadások után Gates azt ígérte, hogy az új rendszer magasabb szintű biztonságot nyújt majd a felhasználók részére. Úgy tűnik, az adatbiztonság csak választási ígéret volt a Microsoft részéről.  

Február 21-én teljes funkciós teszt

Jim Allchin – aki a Vista fejlesztésének felügyelésén kívül még a redmondi cég egyik alelnöki posztját is betölti – nem titkolta, hogy ez lesz az utolsó komoly megbízása a Microsoftnál. Amennyiben minden jól alakul, a Vista debütálása után nyugdíjba vonul a szakember, és talán ezért is kettőzött erővel dolgozik azon, hogy a Vista lehetőleg tökéletes operációs rendszer legyen. Allchin ezt világossá is tette, amikor bejelentette, hogy természetesen igyekeznek tartani a végső határidőt, ám a minőség mindenekelőtt van, így ha új hibákat találnak a Vistában, akkor nemes egyszerűséggel el fogják halasztani az operációs rendszer 2006 végi megjelentetését.

„Jelenleg minden a tervek szerint alakul, és ez nagyon jó érzéssel tölt el bennünket. Ám amint az már a Windows 2000 és a Windows XP esetében is bebizonyosodott, a minőség a mércénk, és csak ha minden tökéletesen működik, kezdhetjük meg a Vista piacra dobását” – nyilatkozta a Microsoft alelnöke.

A tervek szerint az idei év első negyed­évé­ben meg fog jelenni egy újabb Commu­ni­ty Techno­logy Pre­view (CTP – Közösségi Tech­noló­gi­ai Előzetes) verzió, amely már az új operá­ci­ós rendszer összes funkcióját tartalmazni fogja. En­nek a változatnak a megjelenési időpontja elvileg február 21-e, ezt az információt azonban a Microsoft még nem erősítette meg. Ezután már csak a felmerülő hibákat javítják ki. Ezek a javí­tá­sok a második negyedévben megjelenő má­so­dik CTP-verzióban lesznek elérhetők. Mindez azt is jelenti, hogy a Vistából nem lesz béta 2-es verzió.

Az új operációs rendszer a végleges formájában a tervek szerint november végén mutatkozik be az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik