Élet-Stílus

Meleg western gyűjtötte a legtöbb Oscar-jelölést

A kedden bejelentett Oscar-jelölések szerint a meleg cowboyok románcáról szóló Brokeback Mountaint nyolc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő kategóriában is. A Sorstalanság nem kapott jelölést – adta hírül a Reuters.

A Golden Globe-on is aratott

Ang Lee
Az Oscar előszobájának tartott Golden Globe díj átadásán a Brokeback Mountain négy kitüntetést gyűjtött a rendezői, a legjobb filmdráma, a legjobb forgatókönyv és a legjobb betétdalnak járó kategóriában. A homoerotikus történet olyan filmeket utasított a háta mögé mint az Elszánt diplomata (The Constant Gardener) című krimi, az amerikai kommunista boszorkányperekről szóló Good Night and Good Luck című, George Clooney rendezte alkotás, az Erőszakos múlt című gengszterfilm vagy Woody Allen Meccslabda (Match Point) című filmje.

A legjobb filmek között versenyez a bevallottan meleg amerikai íróról szóló Capote, a faji megkülönböztetés témakörét a középpontba állító Ütközések, a kommunista boszorkányüldözés idején játszódó Jóéjt, jószerencsét, valamint a Budapesten forgatott terrorista-film, a München.

A legjobb színészek kategóriában jelölték Philip Seymour Hoffmant, Heath Ledgert, Joaquin Phoenixet, David Strathairnt és Terrence Howardot. Judi Dench, Reese Witherspoon, Charlize Theron, Felicity Huffman és Keira Knightley verseng a legjobb színésznőnek járó díjért.

George Clooney itt, George Clooney ott

A Bokeback Mountain direktora, Ang Lee a legjobb rendező kategóriában Bennett Millerrel (Capote), Paul Haggisszel (Ütközések), George Clooneyval (Jóéjt, jószerencsét) és Steven Spielberggel (München) verseng az arany szobrocskáért.

George Clooneyt a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is jelölték a Szirianában (Syriana) nyújtott teljesítményéért. Ebben a csoportban Matt Dillon (Ütközések), Paul Giamatti (A remény bajnoka, Cinderella Man), Jake Gyllenhall (Brokeback Mountain) és William Hurt (Erőszakos múlt, A History of Violence) a versenytárs.


A legjobb női mellékszereplőként Oscar-jelöltek idén: Amy Adams (Junebug), Catherine Keener (Capote), Frances McDormand (North Country), Rachel Weisz (Az elszánt diplomata, The Constant Gardener) és Michelle Williams (Brokeback Mountain).

A Sorstalanság kiesett

A legjobb külföldi filmnek járó Oscart, a francia Joyeux Noël, a német Sophie Scholl – Die letzten Tage, a palesztin Paradise Now, a dél-afrikai Tsotsi és az olasz Don’t Tell közül viheti haza az egyik alkotás. És ezzel kiderült az is, hogy a Golden Globe-ról már lecsúszott Sorstalanság az Oscar-esélyesek közé sem került be.

A életműért járó Oscar-díjat az amerikai filmakadémia szokás szerint már jó előre bejelelntette, és idén a 80 éves filmrendező, Robert Altman kapja. Altmant eddig ötször jelölték a legjobb rendezőnek járó kategóriában, de soha nem kapta meg a szobrot. A díjat ő és a több győztes március 5-én kapja meg Los Angelesben.

Az Oscar jelöltek teljes listáját a rendezvény hivatalos honlapján itt olvashatja: >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik