Élet-Stílus

Visszafordíthatatlan a klímaváltozás?

Az eddig gondoltnál is súlyosabb a globális éghajlatváltozás veszélye - áll a brit kormány által hétfőn közzétett átfogó szakértői jelentésben, amely szerint most már közvetlen veszély fenyegeti például Grönland jégtakaróját.

A figyelmeztetés szerint a földi légkör széndioxid-tartalma már veszélyesen közel jár ahhoz a kritikusnak tartott értékhez, amely felett a tudósok visszafordíthatatlan változásokat valószínűsítenek. Az atmoszféra jelenleg 380/millió részecske arányban tartalmazza az üvegházhatást okozó gázt; az arány az ipari forradalom előtt 275 volt. Szakértők szerint ahhoz, hogy az átlagos globális hőmérséklet-emelkedést legalább 60 százalékos valószínűséggel 2 fokra lehessen korlátozni a következő évtizedekben, a millió légkörrészecskére jutó széndioxid-arányt 450, de inkább 400 alatt kell tartani.

Ehhez azonban az szükséges, hogy 2050-ig az 1990-es szinthez képest 30-40 százalékkal csökkenjen a kibocsátás. A szakértők ennek elérését – a járulékos politikai és társadalmi hatások figyelembe vételével – valószínűtlennek nevezik. A megfelelő intézkedések elmaradása esetére azonban a jelentés készítői azt jósolják, hogy a következő évtizedben a legtöbb nyár olyan szélsőségesen forró lesz Európában, mint a 2003-as, amelynek hőhullámában 30 ezren vesztették életüket.

Az elemzés szerint a zabolátlanná váló klímaváltozás a grönlandi jégtakaró elolvadását fogja okozni, amivel elvész a föld édesvízkészletének 10 százaléka. Ennek nyomán a tengerszint az évezred végéig átlagosan hét méterrel megemelkedne, ami katasztrófát jelentene a part menti térségek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik